Minneord: STRØMS STUNT SLO ALT!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 15. Okt 2024

Terje Kolstø Strøm bisettes fra Sandar kirke i morgen onsdag 16. oktober. Med det går en unik æra i norsk orientering og friidrett over i minnebøkene.


Over: Terje Strøm under 10mila 1977.

Under: Terje Strøm Foto: Kirsten Strøm


Terje Kolstø Strøm bisettes fra Sandar kirke i morgen onsdag 16. oktober.

Med det går en unik æra i norsk orientering og friidrett over i minnebøkene.

Men Terje rager som en smilende bauta inn i Evigheten!

"Og bakom smiler skogene..."

-Helge Bovim-

Jeg skrev i VG en gang på 1970-tallet, som sant var - at LYN var en av storfavorittene i 10mila-stafetten. Den gang verdens største O-stafett. 

   Sitat: "Laget består av hele åtte eliteløpere og to "skogs-bingoer". Det glemte Terje aldri. Lattermild i røsten ringte han på mine fødselsdager - og presenterte seg som skogsbingoen!


Et år ble det ingen fulltreffer og full "bingo" i 10mila. 

Terje løp tredje nattetappe for "Ski & Fotball-klubben LYN. Jon Kaarby på neste etappe sa det slik: "Jeg fikk usedvanlig god tid til oppvarming". 

For det varte og det rakk. Hvor i svarteste granskogen ble det av Terje? 

Efter 40 minutters bom var LYN helt ute av seiersdansen da unge Strøm sprintet ut av svarte Stockholms-skauen. Uten tårer og fortvilelse - men med et salig, avvæpnende glis. Og gjorde O-idrettens gamle fyndord livs levende: "Vinn eller forsvinn med samme sinn...". 

Replikkene satt som alltid som et skudd fra Terje: 


    "Sorry gutta - det tok litt tid, for jeg måtte jo klatre opp i noen høye grantrær - for å se om det var lamper og lys noe sted i nærheten. Om jeg hadde havnet langt fra folk...


    To måneder før Ski-VM i Falun i 1974 dro Terje og Ivar på skirenn i Ådal 2.Juledag. Terje var ingen stjerne i langrenn, men stilte til start på et tidlig startnummer. VG hadde et fantastisk kjempebilde over to sider fra løpet, der Formo tar igjen kompis Strøm med hele 20 minutter.

Og Terje roper: "Ta det med ro, Ivar - det er lenge til VM!"


   Apropos startnummer: Halvbra skiløpere var naturlig nok ikke kvalifisert til Holmekollrennene i langrenn, med verdenseliten på start. Et år da legenden Pål Tyldum passerer arenaen i  "Kollen" roper speakeren plutselig nesten hysterisk: "Hvem er den ukjente, lange løperen som har tatt igjen Tyldum? Hvem har det startnummeret...?"

    Den lange, upåmeldte tett i hæla på Tyldum var naturligvis unge Strøm. Han hadde funnet et ubrukt startnummer, hoppet inn i løypa og gav full pinne efter Tyldum. Forsvant inn i skogen og ble senere ikke sett... 


   Ildsjelen og ungdomslederen i Lyn Bjarne Høyer hadde aldri løpt orientering. Høyer ikke alltid på høyden nedla et enormt arbeide for rekrutteringen og ungguttene i Lyn på 1970 og 80-tallet. Den gang jenter var utelukket i aristokratiske Ski & Fotballklubben. Iskrem-kontrolløren fra Ålesundet var usedvanlig spesiell, mildt sagt. 

   Terje med sin supre sosiale begavelse skjønte at Bjarne hadde sine særs sære sider og taklet ham fremragende. Tok ham i forsvar og skånet den skjøre sunnmøring for den røffeste mobbingen.

   Foran en klubbkamp på Løten mellom Lyn og Halden overnattet bølingen i et klubbhus. I løpet av nattens mulm oppdaget "noen" at døren til materialrommet var ulåst. Og kjørte lydløst og gladelig ut "kritt-tralla" - brukt til å merke fotballbanen. Da morgenen grydde sto det BJARNE tvers over hele banen med mega-store hvite bokstaver. Bjarne selv stormet ut i nystrøket pysj, rimelig opphisset, beretter Kjell Puck som var der og da. "Noen" erkjente aldri stuntet med krittvogna - men de fleste skjønte hvor strømmen av kreative stønt stammet fra...


   Lyn-gjengen med to-spannet sjefs-humorist Terje Strøm og superstar Ivar Formo i spissen var uslåelige. De skapte i flere desennier mer PR for O-idretten og utallige hundre helsider i norsk presse. Mye mer enn noen gang før eller siden. Ingen NOF-budsjetter eller heltids-konsulenter kunne matche dette. Hver mandag gikk tusenvis av O-løpere til Narvesen-kioskene Norge rundt.    

    De med mest lommepenger kjøpte både VG, Dagbla', Aftenposten og Arbeiderbladet. Ingen av sportsredaksjonene våget å droppe et viktig O-løp!


    Terje Strøm var ingen streber og nerd efter gode, boklige skolekarakterer!

Han hadde andre festligere prioriteringer. Men avslørte allerede for 79-80 år - det som politikerne i alle partier har bakset i motbakke med - i minst 50 år: 

   Eleven får null karakterpoeng for en etisk høyverdig personlig karakter! I norsk skole. Likeså null,komma,null poeng for humor, ekstrem høy sosial intelligens, et glødende hjertelag, empati og kreativ livskunst!  


   Kun få geniale nerder fikk "umulige" 80 poeng til "Examen Artium" - dvs. avsluttende eksamen på gymnaset. 75 poeng var særdeles suverent. 70 kjempebra. Mens 60 poeng sammenlagt i alle fag var okey. 50-55 var ikke mye å henge i Julegranen 

    - Jeg satset på 48 poeng, sa Terje - for å matche hva jeg har i skonummer...

    

     Men ble en fremragende, finslipet, ærlig revisor livet ut! 

     Og emigrerte med sitt livs lykke Kirsten til Hvalfangerbyen. Hvem som "fanget" hvem vites ei - men den livlige lykke varte livet ut!

    

     Friidrettsgruppen i Runar AIL i Sandar og Sandefjord har hatt mye bedre resultater enn alle andre grupper i den berømte klubben. For der satt jo Terje Strøm i styret, mest som leder med oppfinnsom fingerspiss-følelse. Dette bragte gullmerke-innehaveren fra Runar også til Friidrettsforbundets styre og stell. Med 48 i skonummer står man stødig i stormene - og med 197 cm over havet - rager man i forsamlingene. Særlig når verbale Strøm krydret budskapet med genetisk humor! Når smilet Strøm reiste seg og talte friidrettens, orienteringens, elitens eller breddeidrettens sak - da lyttet alle!


    Uforlignelig, uforglemmelig unik - er ord som få av oss matcher.

    - Mer følsomt empatisk enn de fleste, skriver Per Kaarby - født inn i LYN-gjengen.

    Når livet handler om død eller overlevelse - da vet du hvem som er din ekte venner!

    - Hvem ringer deg fintfølende foran en hjerte-operasjon - jo, Terje Strøm, beretter Per...


   Her er et knippe beskrivende ord, sakset fra Minnesidene:

   - Terje betydde så mye for så mange!

   - Mentor og hedersmann!

   - Dine replikker satt som et skudd, Terje!

   - Et stort engasjement for store og små...

   - En LYN-bauta har forlatt oss...

   - Hedersmann med glimt i øyet!

   - Terje gav oss gode opplevelser hele livet!


"O-cupen" var genial - og samlet hele bredden i nesten alle klubber. LYN var intet unntak. 

Under en utslagsrunde i O-cupen i Drammensmarka, ble Terje tatt igjen av en kjent "henger". Og han hang som et slips i hæla på Terje fra post til post - uten å lese kartet selv. Egentlig var dette regnet som rent juks! Men vrient å straffe...

Terje ga full guffe, men "henger'n" hang som en klegg.

Okey - tenkte den hederlige revisor - la oss gi ham en erfaring som setter spor...

Terje snudde kompasset 180 grader og stormet omtrent en kilometer i feil retning - med den intetanende "tilhenger" so limt bakpå - på slep...


    Så stoppet han brått opp, puttet kartet i lommen - og snudde seg mot synderen:

    - Nå er vi utenfor kartet! Jeg bryter løpet og tusler hjem. Og ønsker deg lykke til!


Terje Kolstø Strøm fikk et knippe usedvanlige, varme, talentfulle kvinner rundt seg. NM-titler og gyllende medaljer grodde opp om ham. Når hans to barnebarn, jentene i Sandefjord OK og Runar, kom hjem fra O-løp var det obligatorisk med en tur innom morfar - for full rapport om dagens bommer, gull og glitter. Før middag! 


Rett før Hovedløpet på Hvaler på sensommeren ringte Terje:

  - Syns du jeg skal dra til Hvaler for å se Anna vinne - eller la jentene "mine" være i uforstyrret konsentrasjon og fred. Fra en overivrig bestefar?

  - Dra anonymt, ikke fortelle det til noen, gjem deg tyst bak et høyt tre - og se Anna sprinte inn til gull! sa vi...

   - Jammen, du kjenner jo meg - jeg klarer jo aldri i livet og stille med taust og tagal bakom en gran! lo Terje! Det var siste gang vi lo så vi ristet sammen - via mobil...


   Du ble alltid full av ekte glede når du snakket med Terje Strøm.

   Samtalene var laaange. Det var en høytidstund! Alt annet fikk vente.

   Han rager som en bauta inn i Evigheten, uforlignelig unikere enn alle vi kjenner...

   "Og bakom synger skogene..." God Bless!


Under: Terje Strøm og barnebarn Anna Strøm Juliussen. Foto: Kirsten Strøm


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.