Kan Fosser og Benjaminsen følge opp EM-suksess med ny suksess under NM-uka?

Postet av Norges Orienteringsforbund den 4. Sep 2024

 «Jeg har aldri tidligere vært så godt forberedt til NM!»


 

Over: Kasper Fosser kommer fra EM-suksess til NM-uka i Verdal.
 
 
- Jeg håper formen er enda bedre enn under EM, for det har vært mye god trening helt siden O-ringen, sier Kasper Fosser på direkte spørsmål.
 
Og for dem som ikke husker noen uker tilbake, under EM ble det 2 gull og 1 sølv på tre konkurranser for Fosser.
 
Nå ser han frem til NM-uka i Verdal som innledes med langdistanse på torsdag:
 
- Formen bør altså ikke vær noe problem, men det handler vel så mye om å bli klar til nordisk terreng. Og jeg har vært godt motivert for å trene orientering etter EM. Litt overraskende egentlig, for etter mesterskap er det lett å bli litt umotivert. Men nå har det blitt mange gode o-økter i og rundt Oslo.
 
Den norske sammenlagtlederen i verdenscupen har vært i hovedstaden siden det nevnte EM i Ungarn, med trening i tradisjonelt nordisk terreng. Under NM venter det særegne Trønderterrenget:
 
- Det har ikke blitt noe slik spesifikk trening. Og siste gang jeg løp i Trøndelag var nok under NM-ultralang i 2019. Uansett bør jeg takle det bra, i hvert fall fysisk, sier Fosser – som kan se tilbake på det nevnte NM-ultra på Fosen med et smil.
 
- Under NM-ultralang i 2019 fungerte det bra.
 
- Det var kanskje det beste langdistanseløpet mitt det året, selv om jeg tok VM-sølv på langdistanse seinere på sesongen.
 
Han var junior den gang, men hadde identisk løype med seniorene i starten:
 
- Jeg var 2 minutter raskere enn seniorene da vi hadde samme løype de første 25 minuttene av løpet. Men selvfølgelig løp de mye lengre totalt, og en kan ikke helt sammenlikne det.
 
I o-idretten tåler Fosser sammenlikninger med de aller fleste, og han er trygg inn mot de fire konkurransedagene som venter fra torsdag til søndag:
 
- Jeg har selvtillit på at ting går bra, og for en gangs skyld er jeg godt forberedt til nordisk terreng før NM.
 
Går du for gull?
 
- Ja, absolutt på to av løpene i hvert fall. Jeg må være så offensiv og si det, kommer det kjapt fra Fosser – før han fortsetter:
 
- Så får se om det kan bli medalje også på stafett. Vi var ikke så langt unna i fjor.
 
 Må du vinne de individuelle løpene for å være fornøyd med NM-uka? 
 
 - Ja, jeg vil si det. Jeg legger lista der. Men jeg vil ikke bare ta gull, jeg vil løpe bra orientering og gjøre gode prestasjoner.
 
For å kunne prestere godt også under verdenscupfinalen i Finland om noen uker drar Fosser rett fra Trøndelag til Finland:
 
- Det blir 2,5 uker i Finland før verdenscupen og 1,5 uke etter konkurransene.
 
- Mest med tanke på VM der neste år. For plutselig kan vi være uheldig, slik at det er snø ganske langt utover våren neste år i VM-området. Da er det greit å få gjort unna en del av forberedelsene må i høst.
 
Før NM-uka blir det imidlertid med en tilvenningsøkt i terrenget i kveld: 
 
- Jeg satser på at det holder. Det blir på en av NM-treningene, og kommer spesielt til å se på hvordan løpbarheten er i myrene, slik at jeg vet hvordan jeg skal utnytte dem under konkurransene.


 (fortsetter under bildet)

 

Over: Andrine Benjaminsen fikk med seg 3 medaljer fra EM (1 sølv og 2 bronse). Kan det bli edleste valør på Lillomarka-løperen under NM-uka?


 Andrine Benjaminsen – som også kommer fra et EM med 3 medaljer i bagasjen – tar får med seg en økt i Trønderterreng før NM-alvoret:


- Tiden får vise om det er nok, men jeg tror ikke jeg er den eneste med få økter i trønderterreng før NM, sier hun selv – og legger til:
 
- Om en bare skulle deltatt i løp hvor en er helt optimalt forberedt hadde det blitt svært få konkurranser.
 
Uansett er hun både i bedre form og mer motivert enn under fjorårets NM-uke på Sørlandet:
 
- Det skal ikke så mye til, og jeg gleder meg veldig til å løpe, sier jenta som var best på langdistansen da NM var i Trøndelag forrige gang – tilbake i 2020.
 
Nå ser hun frem til et nytt møte med Trønderterrenget:
 
- Det blir ikke så mye bedre enn et NM i norsk villmark og trøndermyrer.
 
- I tillegg blir dette også første steget med fokus på orientering i nordisk terreng , med verdenscup i Finland seinere i høst og deretter VM i Finland neste sommer som de videre stegene på den veien.
 
 
 Hva er målet ditt under NM?
 
 - Jeg håper å løpe bra, kommer det kjapt – før hun på en måte presiserer:

 

- Veldig bra
 
Men på samme måte som Fosser er det fokus på gjennomføring:


 - Planen er å løpe tilnærmet feilfritt, så håper jeg at kroppen også fungerer. Samtidig blir dette også god trening på orientering i nordisk terreng, hvor det blir satt fokus mot VM i Finland i 2025.


Først av alt er det imidlertid langdistanse under NM-uka for jenta som tok bronse på denne distansen under EM i Ungarn.
 
Da var Kamilla Steiwer nummer 6, Marie Olaussen nummer 7 og Ingrid Lundanes nummer 11. 
 
Denne kvartetten blir garantert å regne med også i morgen, så vil tiden vise hvem som får ta steget opp på toppen av pallen.

 

Om du ikke har anledning til å være til stede i Verdal under NM-uka, kan du følge konkurransene via liken nedenfor med både liveresultater og GPS-tracking fra løpene:

Liveresultater

 


 Andre linker som med relevant informasjon, blant annet startlister, innbydelse og PM:

Eventor Langdistanse

Eventor Mellomdistanse Kvalifisering

Eventor Mellomdistanse Finaler

Eventor Stafett

 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.