kartarkiv.no – nå også hos forbundet!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 10. Okt 2024

Ryktene sier at NOF nå har fått på plass en avtale om et kartarkiv, ... og ryktene er korrekte. Det "nye" kartarkivet heter nettopp det og du finner det på nettadressen kartarkiv.no.



Over: Oversiktskart.

Et lite tilbakeblikk forteller oss at kartarkiv.no så dagens lys en oktoberkveld i 2008. Så aldeles nytt er det jo ikke. I sin spede barndom ble arkivet utviklet for å holde interne konflikter på et undermåls nivå. Før den tid hadde det nok vært noen runder der flere aktører hadde klort litt på samme kart, og så kom diskusjonen om hvem som hadde nedlagt mest verdifull fritid.

Da kartarkivet var på plass, tok det ikke lang tid før flere klubber fikk nyss om applikasjonen, som for øvrig er fullstendig nettbasert. Et 30-talls klubber har derfor allerede årelang kjennskap til arkivet.

 

Den første versjonen av kartarkivet hadde to mål. Det ene var å seriekoble korreksjonene i stedet for å parallellkoble dem, for dermed å unngå å ende opp med et ditto antall versjoner av kartet. Det neste var, som vi nettopp nevnte, å ha en versjonshåndtering, for på den måten lett å kunne sjekke om man satt med siste skrik foran seg.

Senere har det tilkommet nye funksjoner og det kommer stadig fler.

I løpet av våren 2024 ble innloggingen lagt om slik at dette nå skjer via Vipps. Dette gir en økt trygghet mot inntrengere.

 

Når klubben registrerer seg, får man opp alle potensielle kostnader der og da. Når klubben er registrert mottar klubbens administrator, også kalt Superbruker, en e-post med oversikt over hva som er bestilt og kostnadene knyttet til dette.

 

Klubbens Superbruker er den som administrerer tilgang til klubbens kart. Det kan gis tilgang på generelt nivå, dvs at tilgangen gjelder for alle klubbens kart, eller det kan gis tilgang til ett og ett kart.

De som får tilgang til klubbens kart kan også være eksterne brukere. Dette gjør at flere klubber enkelt kan dele kartbase. I tillegg er det enkelt for klubben å knytte til seg en ekstern karttegner eller arrangør.

 

Alle kart som registreres i systemet blir beskrevet ut fra kartnorm, informasjon om målestokk, ekvidistanse og andre opphavsdetaljer. Når kartet senere søkes opp, kan man filtrere på f.eks kartnorm, eller man kan søke på inkluderte stedsnavn.

 

Inne på detaljesiden for kartet, kan det lages et omriss av kartet. Dette omrisset blir synlig i det store "kunde-kartet", altså det kartet som er åpent tilgjengelig for allmenheten.

I den forbindelse kan også klubben velge å laste opp et ubegrenset antall utsnitt. Et slikt utsnitt bør være en PDF-fil. Utsnittet kan legges ut for gratis nedlasting, eller klubben kan velge å ta betalt. Også her kan det skilles på ulike kart, enten dette er "blanke" kart, eller kart med påtegnet løype, f.eks til en uthengt økt. Når økta er tatt inn, kan utsnittet enkelt fjernes og er dermed ikke lenger tilgjengelig for salg.

Kart som skal selges, kan enten selges via klubbens egen avtale med Vipps. Dette gir penger rett i kassa (minus et lite Vipps-gebyr) ved salg. I motsatt fall kan klubben selge kart via utviklerens Vipps-avtale. Da tilkommer naturlig nok et lite gebyr for å bøte på de kostnadene dette genererer i bakkant.

 

Uansett så er det svært enkelt å komme i gang med det "nye" kartarkivet, og skulle du ha behov for litt starthjelp, så ligger det allerede flere videoer ute med detaljert informasjon om de ulike funksjonene.

 

I skrivende stund jobbes det med å etablere en godkjenningsrutine som skal inkluderes i kartarkivet. Målet her er å gjøre godkjenningen så smidig og enkel som mulig for alle involverte parter, f.eks ved at godkjenningen skal kunne startes direkte fra detaljesiden for det aktuelle kartet.

 

Velkommen til en ny kartopplevelse!


Mer informasjon om dette kommer både på Kretsledermøtet og under Kompetansehelgen de første dagene i november.

Nedenfor: Kvittering.




Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.