Norske løpere med berettigede ambisjoner om sammenlagtsuksess under O-ringen!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 21. Jul 2024

«Jeg har forventninger om å hevde meg i toppen!»

Over: Marie Olaussen er klar for O-ringen til uken.

Under: Kasper Fosser har hatt fokus på sprint så langt denne sesongen, men er klar for noen dager med skogsorientering.




 - Jeg gleder meg veldig. Det blir gøy med noen konkurranser igjen, sier Marie Olaussen når hun ser frem mot det som venter under O-ringen i Oskarshamn i Sverige den kommende uken.


 - Det er en stund siden O-festivalen, da jeg sist konkurrerte, fortsetter jenta fra Fredrikstad.
 
 Under O-ringen til uken er hun en av nesten 15 000 deltakere i den som er verdens største orienteringsarrangement.
 
 Og den norske landslagsløperen har ambisjoner om å hevde seg i et stjernespekket startfelt:

- Jeg har trent bra i det siste, og har ambisjoner om å løpe bra. Men det er mange gode til start, så vi får bare se hva det holder til.
 
 - I fjor løp jeg stabilt bra, med bare noen småmisser. I år får jeg prøve å unngå en del av dem også.
 
 Tross småmisser i fjor, ble det 3. plass sammenlagt etter 5 konkurransedager i Åre – som da var vertskap for storarrangementet:

- I år er det bedre konkurranse, med både Simona Aebersold, Tove Alexandersson og Natalia Gemperle til start i tillegg til Sara Hagström og Hanna Lundberg – som slo meg i fjor, så det blir nok vanskelig med like bra sammenlagtplassering i år.


For Olaussen som må kunne kalles en skogsløper er det først nå sesongen virkelig drar i gang etter en vår og forsommer med stort sett sprintkonkurranser på terminlisten, men nå blir det O-ringen den kommende uken etterfulgt av EM på skogsdistanser i Ungarn i august:
 
- EM er den internasjonale konkurransen i år hvor jeg jakter best enkeltresultat, men det utelukker ikke også godt resultat på O-ringen. Målet er å løpe bra både på EM og under O-ringen.
 
- Som sagt; jeg har trent bra den siste tiden, så det blir spennende å se hvor jeg står.
 
Kasper Fosser kommer med en helt annen inngang til denne konkurranseuken på «Smålandskysten» i Sverige.
 
Under en uke etter årets hovedmål – VM-sprint, står han på startstreken når det er langdistanse i skogsterreng på mandag:

- Jeg gleder meg til O-ringen. Det blir fint å komme ut i skogen igjen, sier han – og fortsetter:
 
- Jeg er motivert for det som venter, men jeg har bare hatt en økt i skogen siden 10mila så jeg har ganske lave forventninger til hva jeg kan prestere den kommende uken.
 
 Hva er ambisjonene?
 
 - Jeg har ikke særlig andre ambisjoner enn å løpe bra teknisk alle dager, og jeg vil bli ganske overrasket om jeg kjemper om seieren sammenlagt, svarer Fosser – og legger:

- Slik jeg ser det er jeg langt ifra noen forhåndsfavoritt. Jeg reiser til O-ringen for opplevelsen, ikke for å få et godt sammenlagtresultat.


 Det er lett å tro at Fosser snakker seg selv ned, men en kar med ensrettet fokus mot VM, som i år altså var på sprintdistansene, kan ha vanskeligheter med å «hente frem» det som trengs for å prestere på topp bare en snau uke etterpå:
 
 - Jeg vet av erfaring at det er krevende å omstille seg til å løpe bra på O-ringen etter mesterskap. Et mesterskap er såpass stor utladning at det blir tøft å være skikkelig «på» igjen kort tid etter. Allerede da jeg var junior, og løp O-ringen etter junior-VM opplevde jeg det.
 
 Uansett skal en nok aldri avskrive Fosser helt, i hvert fall ikke i kampen om seier på enkeltetapper i løpet av O-ringen kommende uke.
 
 I tillegg til Marie Olaussen og Kasper Fosser er det også flere andre norske landslagsløpere til start under O-ringen i Oskarshamn.
 
Det samme gjelder i eliteklassene for juniorer hvor de fleste av de norske junior-VM løperne stiller i kamp mot de beste svenske juniorene den kommende uken.
 
Og den som er aller best, og står igjen som sammenlagtvinner i eliteklassene for senior under O-ringen får med seg 80 000 svenske kroner i premiepenger. Nummer 2 sammenlagt får med seg 50 000 svenske kroner, mens nummer 3 i sammendraget blir belønnet med 20 000 svenske kroner for den prestasjonen.
 
Enkeltseier under en av de fire første konkurransedagene gir 4 000 svenske kroner, så en uke med stor suksess kan gi bra betalt for o-løpere som ellers ikke er bortskjemt med store premiepenger for sine prestasjoner.



Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.