- Vis oss medaljen!

15.08.2019 Ivar Haugen

VM – sølvvinner, Kasper Fosser og Jon Aukrust Osmoen ga gode råd og tips til fjorårets O-idol premievinnere.

 

Jon Aukrust Osmoen og Kasper Fosser flankerer premievinnerne under O-idol fra i fjor høst.

 

-Får vi se medaljen?

 

5 av de 6 premievinnerne under O-idol var heller ubeskjedne da – nesten – jevngamle Kasper Fosser og VM-kollega Jon Aukrust Osmoen kom et lite akademisk kvarter for seint til den avtalte lunsjen i Gamlebyen i Fredrikstad i ettermiddag.

 

Bakgrunnen til at klokken nærmet seg kvart over avtalt tid før VM-løperne ankom, kan nok tilskrives den nevnte medaljen – med valøren sølv – som Fosser gjorde seg fortjent til etter senior-VM debuten over langdistanse i går.


Med medaljeløp kommer oppmerksomhet.

 

I dag i form av intervju under landslagets pressetreff ved bostedet på Kjærnes gård.

 

Men junioren som er orienteringsfostret i Heming er fremdeles medaljeløs:

 

- Jeg har ikke fått medaljen ennå. I går fikk vi bare låne en, slik at fotografene skulle få tatt sine bilder, forklarer han «O-idolene» på vei inn i restauranten hvor lunsjen skal finne sted.

 

En unik mulighet for fjorårets beste 16-åringer (topp 3 i gutte- og jenteklassen) til å «fritte» VM-løperne ut om råd og vink på veien mot egen potensiell VM-deltakelse:
 

- Hvordan tar dere ut veivalg så kjapt, er spørsmålet fra en av de to jentene.

 

Videre kommer spørsmålene – om ikke kjappere enn løperne klarer å ta ut veivalg, så i hvert fall fortere enn de klarer å svare.

 

Men gårsdagens overraskelse – som det må være lov å kalle Kasper Fosser – får ikke gå i fred dagen derpå, og når et NRK-team ankommer, blir ungdommene noe mer beskjedne og smålåtne:

 

- Traktorslepene på kartet hvor dere skal løpe i morgen må dere ikke stole på, forteller landslagsgutta.

 

Et velmenende råd til juniorene som skal ut i Norgescupløp på samme kart i morgen.

 

Deretter forteller Osmoen og Fosser om inngangen til VM og sine respektive forberedelser.
 

Og der Fosser fikk senior-VM debuten i går, blir det ny debut i dag – som intervjuer – med Tobias Alstad som intervjuobjekt – med NRK-mikrofonen.

 

Oda Scheele blir også intervjuet, men av den rutinerte NRK-reporteren, samt o-løper for Vang o-lag, Morten Stenberg.

 

- Anne Margrethe (Hausken Nordberg) er forbildet mitt, svarer hun politisk korrekt på NRKs spørsmål og viser samtidig at de i Nydalens SK er på fornavn med klubbvenninnene.

 

De ble nok etter hvert både dus og på fornavn med VM-løperne de fem O-idolene; Ådne Skjærstein, Kornelius Kriszat-Løvald, Oda Scheele og Marlene Jebsen.

 

Kristine Kravdal – som også løp seg til premieplass under O-idol i fjor – hadde dessverre ikke anledning til å delta i dag.


Dermed gikk hun glipp av det som etter hvert ble en hyggelig treningsprat om intensitet, underlag, mengde og andel o-teknikk.

 

- Ingen gjør jobben for deg, var Aukrust Osmoens råd da han ble utfordret på å gi ett tips.

 

- Klipp håret, sa Fosser – med et smil og siktet til at lengden på luggen hos de norske VM-løperne på langdistanse på herresiden kan måles millimeter snarere enn centimeter.

 

Selv har han hatt en utvikling i hestlengder siden han selv satt som premievinner fra O-idol under VM i Strømstad for tre år tilbake og mottok råd fra Carl Godager Kaas og Anne Margrethe Hausken Nordberg.  

 

I rettferdighetens navn skal det sies at den humørfylte unggutten avsluttet med alvor:

 

- Vær analytisk, se hva gode løpere gjør. Og bruk det til deres fordel, oppfordret han gjengen som gjør sitt første år i juniorklassen.

 

Et motiverende dytt i ryggen ut i seinsommerettermiddagen.

 

Så får vi se hvem av dem som klarer å dra nytte av dette allerede i morgen da det handler om Norgescup med fellesstart for juniorene fra VM-arenaen.