Usynlig-O – god løsning i disse smitteverntider!

25.03.2020 Norges Orienteringsforbund

Uten postmarkeringer i terrenget kan deltakerne selv utøve egenorganisert fysisk aktivitet.

 

 

 

-Sindre Langaas-

 

Trond Benum, en dyktig programmerer som i o-løypen representerer Byåsen IL. Han har utvikla en app, UsynligO, og en hjemmeside, som gjør det mulig å legge orienteringsløyper for trening og turorienteringstilbud uten at arrangøren behøver å sette ut poster i terrenget. Deltagerne får med hjelp av appen, installert på smarttelefonen, en vibrasjon og/eller trudelutt når man er på eller nærme posten.
 

Den utviklede løsningen er robust og enkel, og har foreløpig blitt oversatt til engelsk og finsk, foruten norsk. Svensk oversettelse er på gang. Oversettelser til nye språk krever mindre enn et døgns arbeid.


Arrangørene av UsynligO-tilbud bruker OCAD (kommersiell programvare) eller PurplePen (gratis programvare) for å lage løyper eller plassere ‘løse poster’ som tas i vilkårlige rekkefølge, f. eks. for poengorientering eller tur-orientering. Kartfila i PDF for utskriving av deltagerne, og postløypa med koordinatene til postene, tankes opp til UsynligOs hjemmeside.


Deltagerne skriver ut løypa eller kartet med postene fra PDF-fil vha sin PC, og leser postløypa med koordinatene inn på smarttelefonene i UsynligO-appen. Det finnes også fasiliteter i appen å bruke den som kompass, og den gir også informasjon som kan være til glede for nybegynnere, men som er forbudt i konkurransesituasjon, f.eks. avstand til neste post.


Fra en forsiktig norsk start spres nå bruken av UsynligO seg raskt over hele o-verden. I koronatider er tilrettelagt individuell idrettsaktivitet noe som er akseptabelt og ønsket, så lenge man respekterer helsemyndighetenes råd for å unngå smitte, og f eks unngår kollektivtransport eller la være med samkjøring til aktiviteten.


Søndag 22. mars ble det lagt ut 18 nye tilbud, i Norge (13), Tsjekkia (3), USA (1) og Finland (1).


Hjemmesidens kart viser hvor det finnes løyper til bruk nå:

 

Usynlig-o.png

 


I tillegg til de spesielt utarbeidete UsynligO-løypene som finnes på hjemmesiden, har deltagerne også tilgang til hele Livelox-databasen med o-løp og o-løyper. Der har man dog ikke tilgang til løypekartene i PDF som gir korrekt målestokk, men kun høyoppløselige rasterfiler med løypene.


Benum er i gang med utviklingsarbeid slik at postløypa med koordinatene også kan tankes inn i GPS klokker og fra denne få lyder og vibreringer, slik at man ikke trenger å springe med smarttelefonen.


UsynligO har vist seg som en enkelt og robust løsning som fyller et behov, ikke minst nå i korona-tider, blant klassiske o-løpere.

 

Se mer konkret om hvordan dette er gjort på Notodden og i Nordre Follo: her og her