Trenings- og utviklingsfokus på trener-2 kurs!

19.04.2018 Norges Orienteringsforbund

Løpsteknikk, o-teknikk og analyse på programmet.

 

Deltakerne under Trener-2 kurset samlet før "uteøkt"

 

Ni deltakere var forrige helg på trener-2 kurs på Toppidrettssenteret i Oslo der de fikk både praktisk og teoretisk gjennomgang av tema innen løpsteknikk, o-teknikk og metodikk, treningsplanlegging og analyseverktøyer i orientering.


Fredag fikk deltakerne en god praktisk gjennomgang med basisøvelser for bevegelighet, styrke og teknikk for å opparbeide god og rasjonell løpsteknikk.

Friidrettsløper og tidligere Kraftsentertrener, Håkon Mushom, var trenerutvikler og gav spesifikke tips for hva som er viktig å vektlegge i treninga om målet er å løpe fortere og lengre uten å bruke for mye krefter.


Det handler også mye om skadeforebyggende øvelser med opparbeiding av riktig styrke og bevegelighet i underekstremitetene (fot, legg, lår og hofter) og kjernemuskulatur i mage og rygg som et grunnfundament for god løpsteknikk. Hvis du er sterk og bevegelig i kjernemuskulatur, så vil det være lettere å rette seg opp, unngå "sittestilling", riktig steglengde og riktig armbruk.     


Lørdag og søndag var det tidligere landslagsløper og nå trenerutvikler, Borger Melsom, som hadde ansvaret for o-teknikk og metodikk delen med en teoretisk gjennomgang av hovedelementene i å opparbeide god o-teknikk.  Det dreier seg om tre hovedområder:

  1. Kart til terreng oversettelse
  2. Terreng til kart oversettelse
  3. Retningsløping med kompass


I den påfølgende praktiske økten som var lagt til Bygdøy fikk kursdeltakerne praktisere teorien gjennom oppfølging av hverandre. Deretter ble det en diskusjon og oppsummeringer av hvordan teknikkene hadde fungert og hvordan utvikling av o-tekniske ferdigheter følges opp for ungdoms- og juniorløpere.


På programmet stod også treningsplanlegging og diskusjoner rundt bruk og omfang av ulike type treningsplaner med eksempler fra løpere.

(fortsetter under bildet)

unnamed file

Borger Melsom foreleser.


Søndag stod o-teknisk analyse med mål, hensikt og ulike metoder på programmet.


Det ble en innføring i hvordan bruke analyseverktøyer (3dRerun, QuickRoute og Livelox) og pedagogisk veiledning av utøvere der Borger benyttet eksempler og analyser fra tidligere løp.  

Deretter var det en praktisk sprintøkt hvor deltakerne fikk i oppgave å vurdere hva de ville vektlagt på en slik økt for ungdom. Som avslutning ble det en seanse foran PC’en med analyse av tidligere o-løp og diskusjoner omkring hvordan en bør bruke dette i veiledning av utøvere for å få best utbytte og læring, noe Borger selv har god erfaring med.

Man kommer uansett ikke bort fra det mest grunnleggende og nyttige for analyse av o-løpet – å tegne inn eget veivalg på kartet med penn!

 Klar til økt på Bygdøy.

unnamed file

.