Slik løper du i Østfold-terreng

25.03.2019 Norges Orienteringsforbund

Gode råd fra VM–ambassadørene til sommerens store begivenhet, nyttig for deltakere både i VM og publikumsløp.Over: Kart fra Våler Varde

 

Frem til VM vil i Østfold vil VM-ambassadørene Mari Fasting (33) og Petter Thoresen (52) gir gode råd til hvordan en best tar seg frem i VM-terrenget gjennom ulike o-tekniske utfordringer på hjemmesiden til VM 2019.

 

Vi gir her en smakebit.
 

(fortsetter under bildet)

tn_orienteringsvm-021-600.jpg

Petter Thoresen og Mari Fasting gir råd for orientering i Østfold.
 

 

De neste månedene skal VM-ambassadørene utfordre det orienteringsinteresserte VM-publikummet med flere orienteringstekniske utfordringer.

Hver tirsdag serveres en veivalgsnøtt på hjemmesidene til VM 2019, hvor leserne utfordres til å diskutere i VMs sosiale medier, før VM-ambassadørene kommer med «fasit» på fredagen.

 

Mari Fasting (33), som er en av VM-ambassadørene, har vært en av Østfolds beste kvinnelige orienteringsløpere. Mari kommer opprinnelig fra Moss, og et av hennes favoritt-områder for o-teknisk trening er Våler varde utenfor byen, ikke mange kilometer fra sperret VM-terreng (Se toppbildet).

Mari gleder seg til verdenseliten kommer til Østfold i august 2019, og ikke minst til alle deltakerne i publikumsløpene.

(fortsetter under bildet)

tn_orienteringsvm-022-600.jpg


Mari Fasting er vokst opp med orientering i Østfold.

 

- Generelt så er Våler varde er et terreng der det er veldig fint, åpent og god sikt oppe på ryggene og toppene, samt fast underlag og raskt å løpe. Drag og passasjer mellom kollepartier er også fine å følge og har fast bunn. Større myrer og flatere områder har mer undervegetasjon og er ofte tyngre å løpe i. I Østfold generelt handler det mye om hvordan en gjennomfører strekkene. Klarer en å lese terrenget bra og se hvor det er raskt å løpe, så går det ofte også veldig fort, mener Fasting. 


En av de største
Petter Thoresen fra Halden Skiklubb er en av tidenes mestvinnende o-løpere med blant annet fem VM-gull, tre VM-sølv og én VM-bronse i tillegg til en rekke verdenscupseirer, NM-titler og flere seire i prestisjefylte 10MILA og Jukola. Thoresen har analysert NM på Missingmyr ved Råde fra 1996. (hvor han selv vant foran Tore Sandvik og Jo Wicklund)

(fortsetter under kartet)

illustrasjonpetter.jpg

 


Kartet hvor NM gikk tilbake i 1996.

 

- Først og fremst håper jeg at du gleder deg til VM i Østfold og Norge. Det tror jeg kan bli en stor opplevelse for deg, og vi skal gjøre alt vi kan for at du vil trives, ikke bare sportslig, men på alle måter. Nå tenkte jeg å gi deg noen generelle tips og råd om hvordan du kan løpe raskt og sikkert gjennom Østfold-skogene under VM. I 1996 gikk det et norgesmesterskap ved Missingmyr i Østfold. Løypa har mange interessante strekk og terrenget er regnet som relevant, sier Thoresen.

 

Les mer om VM på hjemmesiden: her

 

Under: Petter Thoresen vant selv VM på hjemmebane – i Grimstad – i 1997.

 

tn_orienteringsvm-023-600.jpg