Serie frem mot WC på hjemmebane: «Slik løper du i World Cup-terrenget i Østfold»

Indre Østfold OK og OK Moss gleder seg veldig til å ønske verdenseliten og andre ivrige orienteringsløpere fra inn- og utland velkommen tilbake til Østfold den siste helgen i april.
Indre Østfold OK og OK Moss gleder seg veldig til å ønske verdenseliten og andre ivrige orienteringsløpere fra inn- og utland velkommen tilbake til Østfold den siste helgen i april, knappe fire år etter de fantastiske VM-dagene under WOC 2019.
Gjennom våren republiserer vi tipsene som to av Østfolds beste løpere, VM-ambassadørene Petter Thoresen og Mari Fasting, delte foran VM-uka.
Fin gjenoppfrisking for de rutinerte, interessant for nye lesere - og verdifullt for alle. Håper vi.
Verdenscup-skogene ligger i "Ville, vakre Våler", ganske midt imellom VM-arenaen på Mørk fra 2019 (i nordøst), Maris favoritt-terreng «Våler Varde» i vest og terrenget hvor Petter gikk til topps under NM på 1990-tallet, og han har «hentet» sine tips fra - så toppenes tips er særdeles relevante også i 2023.
Vi gjør det på samme måte som sist: Med jevne mellomrom fram mot verdenscuphelgen legger vi ut en veivalgsnøtt på våre hjemmesider, hvor Mari og Petter gir sine velbegrunnede «fasit»’er.
Det gir læring å ta med seg frem mot vårens konkurranser i liknende terreng.
Analysene kommer utover våren, frem mot verdenscup og publikumsløp i Østfold i april 2023.
Petters post 2 - 6
2.post - 3.post
Dette strekket kan vinnes – her skal det nemlig gå fort! Forenkling og se de store detaljene går raskest – ingen finorientering på strekket.
Alternativene er «rett på» (grønt) eller «rundt høyre» (blått). «Rundt høyre» forkastes relativt fort. Det er unødvendig langt og ikke spesielt raskere underlag. Litt lettere inngang, men som sagt: på dette strekket skal man løpe fort – man må håndtere den lille risikoen som er. Av kartet ser jeg at «rett på» alternativet går mye på grunnfjell – altså meget god løpbarhet. Taktikken må være å løpe mest mulig rett på og bare skli rundt våte områder eller andre opplagte hindringer. Men, det lurer noen farer: skrentrekka (2) kan gi tidstap om du ikke treffer den på ønsket sted – vær nøyaktig dit. To terrenglinjer kompliserer strekket – på disse stedene er det lett å miste retningen og bli dratt med på linja (se markeringer 3 og 5). Problemet er da at man kommer feil inn i det jeg har kalt «danger zone» (4) og taper tid. Feil ved den siste linja vil gi tidstap rundt posten. Begge er såkalte «tangent problem» og de løses ved å være meget oppmerksom og nøye med retningen når disse passeres. Legg merke til at det er en «stopper» bak posten (kalt «Fence» på kartet). Ser du den og bruker den kan du holde høy fart hele veien inn i til posten. Men den største potensielle tidstyven er nok om du ikke er fokusert på å holde høy fart og at du ikke bruker forenkling som en driver i teknikken din.
3.- 4.post og 4.-5.post
To typiske strekk for en løype i Østfold. Løypa går fra et detaljfattig område (2.-3.post) til et meget detaljrikt område rundt 4. og 5. post. Her kreves et taktskifte og oppbremsing. Dette er igjen strekk hvor man må være meget bevisst hvilken risiko man velger å løpe med. Tips – ikke ta stor risiko – du vinner ikke løpet her!
Alternativene er for begge strekkene «rett på» varianter. Så her er utgang/ inngang og total risiko mest avgjørende for strategivalget. Løpbarhet er ikke et «issue». Se etter gode terrenglinjer du kan bruke.
Til 4.post blir inngangen mest avgjørende – jeg ville valgt venstre (lilla) fremfor høyre (grønn). Færre detaljer å forholde seg til og du kommer nærmere posten før du må finorientere. Dessuten er den grønne myra lurest å krysse på det smaleste punktet – færrest tunge kneløft. Kreftene kan du ha bruk for andre steder.
Til 5.post er også inngangen avgjørende – jeg velger igjen venstre (lilla) – hårfint enklere enn høyre (grønn) med færre detaljer og inngang på tvers av linjene. Dessuten er utgangen veldig fin, hvor man følger en terrenglinje til enden som blir et godt utgangspunkt videre. Totalrisikoen er minst med dette valget.
5.-6. post
Normalt ville man løpt «venstre» (lilla), men i dette tilfellet ville jeg valgt «høyre» (blått), ene og alene fordi jeg ser rester etter et gammelt slep/sti og jeg antar at det er brukbar løpbarhet fortsatt i den traseen.