Posthusk redder Oslo-påsken

26.03.2020 Pressemelding

Innovativt og inspirerende i et «løp» hvor ingen behøver å møte hverandre.

 

Karakteren Sigbjørn Skråli har gitt navn til dette løpet.- Dette er et løp for disse tider, hevder arrangør Knut-Anders Løken.

– Ingen behøver å møte hverandre, og du kan gå rett til start uten å ha med kart. I tillegg får du en fin joggerunde etterpå.


Mellom Sognsvann og Gaustad foregår Skråliløpet i all stillhet, men på Facebook er det mye ståk rundt konseptet. – Skråliløpet slår tre fluer i en smekk, forklarer arrangøren. – På start henger et kartoppslag med strekket til 1. post, bare pugg og løp i vei. Du trenger altså ikke å ha med deg kart, og dermed behøver ikke arrangøren å møte løperne. Dette er god gammeldags posthusk. Det er også satt opp en klasse for dem som ønsker å løpe et vanlig o-løp. Da tar du med eget kart, og alle o-løpere i Oslo har et Sognsvannkart liggende fra et tidligere løp – så dette er nyttig gjenbruk. I denne klassen noterer du neste post på hvert oppslag, og det var jo slik o-løp ble arrangert tidligere, så klassen heter ganske enkelt Retro.


Fin treningsrunde
Den tredje fluen i smekken er klassen Rerun, og Løken forteller: - Dette er et populært joggeområde og det er viktig at folk ikke klumper seg sammen. Denne løypa oppsøker god skogsbunn, og kan være en fast treningsrunde på tvers av stiene. Min familie er oppvokst i området, og nesten daglig jogger jeg en tilsvarende runde sammen med min søster Aleidis, som var landslagsløper på 80-tallet. I klassen Rerun kan du løpe så mange ganger du vil, og til slutt er det din bestetid som blir notert. Løypa står til over påske.


Verre enn du tror
Arrangør Knut-Anders Løken husker selv hvor nyttig det var med karthuskøvelser da han selv var aktiv o-løper på 70-tallet. Han mener at øvelsen er ekstra vanskelig i disse spesielle tider:

- Når du ikke kan berører kartoppslaget, så kan du heller ikke orientere kartet. Prøveløperen fikk seg en skikkelig overraskelse, og rapporterte at han ble svimmel underveis, spesielt ved krappe retningsendringer som er lagt inn. Prøv løpet selv, det er nok mer komplisert enn du tror. Men finn gjerne fram et kart og tilby nybegynnere. Som Retro-løp er løypa overkommelig for de fleste som har drevet turorientering.

Knut-Anders Løken har fått hjelp av Sindre Langaas i Nydalen til å drive PR på Facebook, og mange har allerede vist sin interesse.

Løpet baserer seg på full tillit – og deltakerne må rapportere inn tiden sin selv. Den eneste malurten i begeret er at favoritten ikke kan stille: - Det er en veteran i Oslo som har spesialisert seg på karthusk, men han er faktisk Corona-smittet, så vær forsiktig – ikke ta på noe, og hold god avstand til andre løpere.

 

 

2020_Skråliløpet-2-600.jpg

 

Skråliløpets kontrollør, Aleidis Løken, går god for kvalitet og kremterreng.   

 

2020_Skråliløpet.jpg