Oppstartsamling for juniorlandslaget: «Det blir mye fokus på læring og faglig innhold!»

10.12.2022 Ivar Haugen

Fin blanding av læring, faglig innhold og spesifikk trening for juniorene i Oslo de kommende dagene.


Over: Mathea Gløersen er en av løperne på juniorlandslaget.


- Det blir en samling med mest fokus på læring, hvor vi har en del faglig innhold, sier Håvard Haga.


Han prater om juniorlandslagssamlingen som innledes med full fart under sprintløpet «Ribbe og loff» i Oslo i dag:


- I tillegg til dette løpet, vil vi ha ytterligere 2 sprintøkter og en skogsøkt.

- Skogsøkten kommer vi til å ha på Gjelleråsen.

Men når en har læring og faglig innhold på agenda, gjelder det å utnytte det tilbudet som finnes på overnattingsstedet:
 

- Treningssenteret der vi bor er veldig bra, derfor kommer vi til å benytte det til en del felles styrketrening, noe alternativ trening og en mølleøkt hvor vi også tar laktattester.

- Laktattest gjør vi fordi vi ønsker at alle skal få en erfaring med dette, og bli litt mer familiær med laktat og terskeltrening.

Her ligger også en del av læringen og det faglige innholdet i samlingen:

- Det blir alltid noen møter på en slik oppstartsamling, innleder Haga – og konkretiserer:

- I og med at vi skal ha en økt med laktattest, kommer vi til å prate litt om terskeltrening. Det blir også et møte med helseapparatet, hvor lege og fysioterapeut får presentert seg – og det de kan bidra med overfor utøverne. Så blir det også utøversamtaler.

- Men vi skal ikke «proppe» inn for mye møter. Likevel er det ikke til å legge skjul på at noe av det viktigste med nettopp juniorlandslaget er læring, slik at de skal stå best mulig rustet til å styre sin egen trening etter hvert.

- For enten de blir seniorlandslagsløpere eller ei, vil det eierskap til egen trening uansett være viktig på seniornivå.


Under samlingens første økt, sprintløpet «Ribbe og loff», vil de få prøve seg i konkurranse mot seniorer:

- Juniorlandslagsløperne kan fort gå helt til topps. Det er en mulighet for det, sier Haga på direkte spørsmål – før han legger til:

- Men jeg har sett på startlisten at det også er en del andre gode løpere til start.

Gode prestasjoner i adventstiden, kan fort gi skiløpere epitetet «førjulstjerner» - uten at dette er en hedersbetegnelse all den tid mesterskapene vinterstid finner sted godt utpå nyåret.

Og når en vet at junior-VM – som er hovedmålet til juniorlandslaget i 2023 - er i starten av juli, blir resultater i desember enda mindre viktig:


- Det er alltid gøy å få til et bra løp, men om en ikke løper bra ville jeg ikke vært så bekymret. Det har liten betydning, bortsett fra for selvtilliten.


Tiden vil vise hvem som «løper på seg» selvtillit i dag. Sikkert er det i hvert fall at samlingen til juniorlandslaget varer frem til onsdag.

- Juniorlandslaget er en fin gjeng nå, så det blir nok en bra samling, slår Haga fast.


Neste samling for juniorlandslaget er i Alicante i uke 9. Dette er en samling som er åpen også for andre utøvere, noe som gjør at det totalt fort kan bli opp mot 140 – 150 i Alicante denne uken.