Nye vennskapsbånd på 5-dagers i Oslo

03.07.2020 Pressemelding

Nærmere 200 orienterings-ungdommer fra hele landet har de siste dagene møttes til kappestrid og sosiale møter i hovedstaden.

 

Over: I D13–14 var Mari Kalleson, Oppsal, Eira Skaarer Wiklund, Nydalen, og Sofia Øhlckers, Tyrving, topp tre sammenlagt.

 

Under: Maja Mo Hjelseth (til venstre), Nydalen, Ingeborg Roll Mosland, Oppsal, og Synne Sandven, Notodden, var de beste sammenlagt i D15–16.

jenter 15-16-600.jpg

 

 

– Det var gøy å møte igjen kjente og også gøy å bli kjent med andre, sier Ingeborg Roll Mosland.
 

Oppsaljenta vant D15–16 sammenlagt i Bysommer.


Hennes klubbkollega og NRK-profil Arild Andersen spurte for noen uker siden noen andre Oslo-lag om de kunne tenke seg å arrangere noen konkurranser så ungdommen kunne få noen konkurranser, ikke minst innen sprint, før Hovedløpet. Han møtte bare gehør. Det var klart for den første Bysommer, også navnet var Andersen mannen bak.

 

Hele landet

Torsdag kveld var den siste konkurransen,  og der dukket Kasper Fosser plutselig opp. Førsteårssenioren er godt tilbake i trening etter et tretthetsbrudd og delte ut premie til samtlige deltakere. De fikk den eksklusive Bysommer-skjorte etter fem konkurranser i Oslo.


– Fint at det også var kort reisevei, sier Ingeborg Roll Mosland.


Om det var kort for alle fra Oslo-området, var det de som hadde desto lenger reisevei. Fra Rogaland var det en buss med 27 ungdommer pluss ledere.

               
– Vi kjente til Kollmarka fra tidligere. Nå har vi også vært her, smilte Kim Richter, som var av lederne for den store troppen fra vest, etter den siste konkurransen.

               
Ikke minst hans klubb, Sandnes, imponerte med 19 deltakere. Da vestlendingene så Bysommer dukke opp, var de raske med å organisere og mobilisere.

               
– I tillegg til konkurranser har vi også hatt treninger. Det var godt at Bysommer kom når det ikke ble noe av O-festivalen og Sørlandsgaloppen, opplyses det fra Rogaland.


På vei til Oslo passet det også på å være med på en konkurranse i Vegårshei.

 
BUL-Tromsø var også representert og Freidig forsvarte Trondheims ære.


I hver av 15–16-klassene deltok 50. De fikk både bryne seg på krevende utfordringer og tøff konkurranse. Mange er ivrige og trener bra som Ingeborg Roll Mosland.  

               
– I Oppsal er det en o-teknisk trening pluss treningsløp i uka. I tillegg har jeg trent o-teknikk på egenhånd. Jeg er blitt bedre, sier hovedstadsjenta. 

 

Heller villmark

I D13–14 ble det nesten hjemmeseier. Eira Skaarer Wiklund fra Nydalen bor ikke så langt unna Kollmarka, men der bruker hun ikke å trene.


– Det er så mye stier. Jeg synes det er morsommere for eksempel på kartet vest for Sognsvann hvor det er mer villmark, smiler Eira.


Ungjenta løp fort gjennom hele uka og hadde godt forsprang i antall poeng før den siste konkurransen. Det viste seg å være en fordel.


– Jeg mistet kontrollen, og det tok tid før jeg tok meg inn igjen på ett strek, sier Eira.


Om det gikk noe tid på ett av strekkene, og det ble en fin fjerdeplass på det femte løpet.

 

Færre konkurranser

Alfred Bjørnerød var den eneste vinneren fra en ikke Oslo-klubb. Mosse-løperen sikret sammenlagten i H15–16 i siste konkurranse.

               
– Bysommer var et bra konsept med flere konkurranser. Det er ikke så mange av dem i sommer, sier Alfred.


Som vanlig var planen mange deltakelser i løpet av sommeren. I fjor ble det 26 o-løp i ferien. I år går det mot 11.

 


I H13–14 ble de seier til Bækkelaget. Oslo-laget har en bra unge og ivrige gutter.


– Jeg kjente meg pigg alle dager, smiler Jonas.


2006-modellen hadde også supert tak på orienteringen.

 

Litt av hvert

Søndag for en uke siden var den første konkurransen, et sprintløp i regi av Heming ved Rikshospitalet. Så fortsatte det med skogsorientering ved Nøklevann med Oppsal som vertskap, skog ut fra Lillomarka Arena med Lillomarka, sprint med Bækkelaget og til slutt skogsfinale i Kollmarka. Det ble gitt poeng for plassering i hver konkurranse.

               
Bysommeren ble avsluttet med bankett med premieutdeling på Kollbanen med Fosser, hamburger og kaker. Ungdommer fra de ulike lagene hadde det fint i lag. Først nærmere klokka 22 var det tomt på Kollbanen.

               
– Gøy at vi fikk til dette og også samarbeid på tvers av Oslo-lagene, sier Arild Andersen.

               
Han er åpen for mer Bysommer.

               
For landets ungdommer er Hovedløpet i regi av Østmarka, helt inntil Oslo, det neste store. Der er de gledelig nok også stor oppslutning i denne fortsatt spesielle tiden.  

 


Resultater
 

 

gutter 13-14-600.jpg

I H13–14 fikk Sigurd Størmer Antonsen, Nydalen, Jonas Fenne Ingierd, Bækkelaget, og Erlend Sommerhein, Fossum, mest poeng sammenlagt.

 

jenter 15-16-600.jpg

Philip Lehmnan Romøren, Fossum, Alfred Bjørnerød, Moss, og Martin Størmer Antonsen, Nydalen, utmerket seg mest i sammendraget i H15–16.

 

arild andersen - kasper fosser-600.jpg

Gründer Arild Andersen i intervju med hedersgjest Kasper Fosser.