Norge med store medaljesjanser i pre-o EM til uka!

19.05.2022 Norges Orienteringsforbund

Arno Grønhovd går for gull i Finland! 


Over: Arno Grønhovd i aksjon.


Norge er i verdenstoppen i presisjonsorientering. 

Under siste internasjonale mesterskap (VM i Portugal i 2019) tok Norge sølv i PreO gjennom Geir Myhr Øien (Ringsaker OK).

Neste internasjonale mesterskap er rett rundt hjørnet med EM i Finland 26. – 29. mai 2022.

I forkant av dette har vi fått noen ord med en av de norske utøverne som skal delta.

Arno Lilja Grønhovd (Modum OL) ved inngangen til årets EM nummer 10 på verdensrankingen i PreO.

I løpet av de to siste årene har han prestert på et nivå som gjør at det er naturlig å se ham som en medaljekandidat under mesterskapet i Finland om en drøy uke.

 

1. Når begynte du med pre-o og hvorfor?

- I 2017, jeg skulle løpe Pinseløpene på Hamar men ble skadet rett i forkant. Leif Eriksson (min stefar) skulle konkurrere i pre-o samme sted og fikk meg til å prøve pre-o i stedet. Den første dagen var det TempO, som jeg skjønte svært lite av. Men på PreO dagen etter gikk det bedre og det ga mersmak.

- Neste konkurranse var NM i Halden samme år der jeg ikke gjorde noen feil og tok bronsemedalje. Siden har jeg vært med på det meste i pre-O nasjonalt og internasjonalt.

2. Gitt covid i nesten to sesonger, hvordan har du forberedt deg?

- Jeg har forsøkt å delta på det som er av konkurranser i Norge og noe i utlandet. I tillegg har det vært veldig mange konkurranser online (både PreO og TempO) som jeg er helt sikker på at har gjort meg bedre.

3. Hva er dine ambisjoner i pre-O EM?

- Etter en del gode resultater det siste året stiller jeg til start i alle konkurranser med en ambisjon om å vinne. Jeg mener selv jeg har nivået til å forsvare en slik ambisjon. Men så er det jo fryktelig små marginer i denne idretten og det er veldig mange som holder et høyt nivå, så det må klaffe om det skal bli medalje.

Avslutningsvis Arno:

5. Hvorfor bør også tradisjonelle orienteringsutøvere delta i pre-O?

- Jeg vil påstå at spesielt TempO-grenen kan være til god hjelp for å trene det o-tekniske og det å ta raske og gode beslutninger. Dette er jo svært viktig i sprintorientering. På http://torus.yq.cz/ finnes det veldig mange TempO-stasjoner jeg tror kan være god trening. Det er et veldig variert tilbud av kart/terreng fra hele Europa noe som kan gi bedre forståelse for kart/terreng i områder vi ikke konkurrerer i så ofte. Jeg har lagt merke til flere navn fra verdenseliten i fot-O i disse konkurransene (man har også tilgang til konkurransene som trening etter konkurransen er avsluttet). Men aller helst ønsker vi at flere prøver seg i konkurransene vi gjennomfører i løpet av året, jeg vil påstå at alle som konkurrerer på A/E-nivå i fot-O har det som skal til for å gjøre det bra i preO.


Vi ønsker Arno og resten av det norske landslaget lykke til i EM i Finland både i PreO, TempO og i stafetten.

Det norske laget består av:

Sondre Ruud Bråten, Nydalens SK

Sigurd Dæhli, Løten OL

Arno Lilja Grønhovd, Modum OL

Martin Aarholt Waaler, Porsgrunn OL

Lars Jakob Waaler, Porsgrunn OL

Geir Myhr Øien, Ringsaker OK

Svein Jakobsen, Fredrikstad SK