Norge hjem fra VM med 2 medaljer: «Det viktigste er at vi har løftet nivået på sprint!»

01.07.2022 Pressemelding

1 gull og 1 bronse norsk fasit under tidenes første VM-sprint.- Vi har en veldig fin avslutningsdag av mesterskapet. Det var godt, sa Janne Salmi etter å ha sett Kasper Fosser løpe inn til tidenes første norske VM-gull på sprintdistansen på herresiden.

Distansen ble innført på VM-programmet i Finland i 2001, og det har vært VM årlig siden 2003 – med unntak av pandemiåret 2020 – likevel måtte vi vente helt til i Vejle i 2022 før en norsk herreløper var god nok til å stå øverst på VM-pallen i sprint.


- Kasper Fosser er en utøver som er på høyde med de aller største vi har i norsk idrett. At han lykkes med dette til tross for de skadeproblemene han har slitt med det siste året er intet mindre enn imponerende, sa hans landslagskollega Håvard Sandstad Eidsmo om unggutten som allerede i junioralder løp inn til VM-sølv på langdistanse.

I fjor tok han gull på den distansen og sølv på sprintdistansen:

 

- Jeg har hatt fokus på sprint siden i fjor, og klart å løfte meg siden den tid – selv om jeg er satt litt tilbake av skaden i lysken. Da jeg vant sprinten på verdenscupen i Borås i mai, skjønte jeg at det kunne være mulig å vinne også VM, sa Fosser selv.

 

- Han har gått foran og vist vei for hele laget, sa Victoria Hæstad Bjørnstad om den jevngamle verdensmesteren.

Den første norske på sprintdistansen siden Anne Margrethe Hausken Nordberg vant samme distanse tilbake i 2008.


Historie ble altså skrevet under dette mesterskapet i Danmark hvor Norge fikk med seg to medaljer. I tillegg til Fossers individuelle gull, ble det også bronse til kvartetten Ane Dyrkorn, Lukas Liland, Kasper Fosser og Andrine Benjaminsen på sprintstafetten åpningsdagen.


- Med marginene litt mer på vår side, kunne det fort blitt både en, to, tre og kanskje fire medaljer til, sier landslagssjefen og tenker da på at det ble 4. plass både til Håvard Sandstad Eidsmo og Andrine Benjaminsen – sistnevnte bare sekundet fra bronsen – på avslutningsdagen.

I tillegg til at det var lite som skulle til før den nevnte duoen også kunne være å finne i finale på knockout sprint:

- Det viktigste for oss som o-nasjon er at vi har løftet det generelle nivået på sprint, og at vi har flere løpere som er med og kjemper om medaljer og topplasseringer. Vi ser at selv om Kasper (Fosser) må melde forfall på en av distansene, har vi også reserver som kan gå inn å prestere.

 

Neste mulighet for å prestere for våre beste kvinner og menn i o-idretten er under World Games to uker frem i tid.

Dit sender Norge en tropp på 5 løpere med Ingrid Lundanes, Victoria Hæstad Bjørnstad, Kasper Fosser, Håvard Sandstad Eidsmo og Eirik Langedal Breivik.

 

- Vi har – selvfølgelig – mål om nye medaljer der.

Da handler det om mellomdistanse, sprint og sprintstafett.