Mange norske lag med ambisjoner under helgens Jukola

16.06.2017 Ivar Haugen

- Alle på laget må gjøre jobben

 

Lillomarka OL var best av de norske lagene med 6. plass under 10mila. I helgen handler det om å følge opp under Jukola i Joensuu.

 

Til helgen venter den finske storstafetten Jukola i Joensuu i den finske delen av Karelen.

Forrige gang det var Jukola i Jonesuu – tilbake i 2000 – var det stafettpropaganda signert Halden SK sitt herrelag.

Etter andreplass ved første veksling ledet Østfold-klubben fra startpost på andre etappe og hele veien til en suveren seier.

Til alt overmål fulgte Bækkelagets SK og Nydalens SK opp ved å komplettere den helnorske seierspallen.

Tøft å følge opp - både for de nevnte klubbene og norske lag i særdeleshet.

- Klubben har alltid mål om at vi skal kjempe om seieren i både 10mila og Jukola, men vi er ikke blant hovedfavorittene, sier lagleder for Halden SK, Emil Wingstedt og fortsetter:

- Jeg tror likevel herrelaget er vel så bra som i fjor, med Thomas Natvig Årstad tilbake på laget. Han erstatter selvfølgelig ikke Olav Lundanes. Men avslutningen vår blir nok bedre i år (Lundanes løp 3. etappe i for Halden i fjor red. anm.).

- Oppgaven blir å få sendt Magne Dæhli ut i posisjon på sisteetappe. Vi må ha litt flaks, men med den formen han har om dagen, er han blant de aller beste på sisteetappe.

Dæhli var best i verden – og gikk helt til topps – under siste verdenscupløp.

Under 10mila i vår, hvor han også løp sisteetappe, var han ikke i posisjon til gi Halden SK et resultat den kravstore klubben fra Østfold kunne si seg fornøyd med.

Da var Lillomarka OL best av de norske 10-mannslagene. Da de var med i teten hele veien, løp in til 6. plass og klubbrekord.

- Vi har mål om å bli topp 10 på Jukola. Men når vi ble nummer 6 på 10mila, så bør vi kanskje si at vi skal kopiere 10mila – altså topp 6, sier Gaute Hallan Steiwer.

Ankermannen for Lillomarka OL til helgen erkjenner samtidig at det etter en veldig opptur på 10mila skal bli tøft å levere på samme nivå nok en gang.

For IL Tyrving og Frol IL var 10mila snarere en nedtur.

Klubben fra Bærum hadde skadeproblemer på mer enn halve laget. Da hjelper det lite med verdensstjernen Matthias Kyburz på sisteetappe.

- Laget under Jukola er bedre enn på 10mila. Fremdeles er det ikke helt topp, men vi har flere løpere tilgjengelig nå, sier lagleder Are Kristiansen.

Hva er målet?

- Vi har ikke satt noen klart resultatmål. Det blir gjerne mer snakk om det de siste dagene inn mot stafetten, når gutta lader opp i Finland. Men vi har en klubbrekord med 5. plass fra 2013, som en kan ha i bakhodet, sier han.

Ved å nevne 5. plassen fra fire år tilbake løfter han den samtidig fra bakhodet og frem i bevisstheten. Det skisserer også – muligens – hvor en legger lista i klubben fra Bærum under årets utgave av den finske storstafetten.

For nevnte Frol IL er trenger en bare gå tilbake til fjoråret for å finne klubbrekorden, da det ble 8. plass på klubben fra Levanger.

- Jevnt over har vi gjort det bedre på Jukola enn på 10mila. Det passer oss bedre med Jukola, som går litt seinere på året, sier Ulf Forseth Indgaard.

Han er ankermann på laget som jakter ny suksess denne helgen.

- Vi går for topp 10 plassering, sier han om målsetningen.

Samtidig var det både moro og motiverende med fjorårets 8. plass, med kort vei opp til Halden – som var beste norske lag da.

- Det er en «fight i fighten» å bli best av de norske lagene, erkjenner 28-åringen og legger til:

-Vi tok ny klubbrekord - med 8. plass i fjor. Det hadde vært moro å pynte litt på den. Men det handler mye om at alle 7 på laget gjør jobben.

Og det er Forseth Indgaard som får æren av å sette punktum på sisteetappe.

 

Jukola innledes med damestafetten lørdag klokken 14:00 (lokal tid, som er 13:00 i Norge).

Herrestafetten starter lørdag kveld klokken 23:00 (lokal tid, som er 22:00 i Norge).

 

Hjemmesiden til arrangementet