Lundanes agerte PacMan i Harry Lagert-Nattcupsfinalen

17.10.2020 Pressemelding

Halden-løperen «spiste» seg innpå – og forbi – løperne foran på fredagens jaktstart.

 


Over: Pallen i Legendarklassen. F v og fra 3. til 1.: Alan Cherry, Jon Aukrust Osmoen; begge Nydalens SK, og vinner Olav Lundanes, Haldens SK. Foto: Jon P Nielsen

 

Under: Kaja Winsnes Nordhagen tok en overlegen seier i Kari-klassen. Foto: Bjørn Hauge/Kondis.no

 

Kaya-600.jpg


Som en PacMan (PacMan er tidligere tiders (enkle) dataspill hvor en spiser seg til suksess. (se bilde)) løp Olav Lundanes seg opp gjennom feltet i de veivalgslabyrintene løypelegger Kenneth Buch hadde lagt da finalen i den klassiske Harry Lagerts Nattcup ble arrangert i går kveld.
 

(fortsetter under bildet)

PacMan.jpg

PacMan


I motsetning til den originale PacMan som spiser opp det som kommer i hans vei var Olav mer generøs og lot de ulike løperne han passerte få ligge i dragsuget. Men farten var så høy i det krevende terrenget i Nordmarka at kun hjemmeløperne Jon Aukrust Osmoen og Alan Cherry hadde glede av dragsuget helt fram til Maridalen Skole der målet var plassert.


Opplegget og klasseinndelingen i Harry Lagerts Nattcup er egenartet. Det er tre innledende løp pluss et bonusløp som avgjør startposisjonen i finaleløpet med jaktstart. Uansett kjønn og alder er løypene i innledningsløpene på cirka 3.5 kilometer, med unntak av rekruttene som løper cirka 2 kilometer.

Klasseinndelingen er ellers Legendar, Kari, Ola, og Lokal. Valget av disse klassene er delvis styrt av kjønn, delvis hvor tøff løype man satser på i finaleløpet. Legendarløypa har rundt 15 km i finalen, Kari og Ola 10 km og Lokal 6 km.

Poeng- og bonussystemet gjør at det i finaleløpet er «kompakte» startfelt med kort tid mellom løperne som går ut først og fellesstarten der løperne uten deltagelse i de innledende løpene starter.

Sentrale i utviklingen og arrangeringen av Harry Lagerts Nattcup-modellen har vært Sören Jonsson og Jon Petter Nielsen. Cupen ble i år arrangert for imponerende 21 gang, og i hvert løp med rett under 200 løpere, altså koronataket.

Først ut i Legendarløypa fra starten ved Frønsvollen var to av hjemmehåpene Eirik Kamstrup Hovind og Alan Cherry. Men i den veivalgsrike og krevende løypa som den tidligere norske, nå danske, landslagstrener Kenneth Buch hadde lagt, var det første postpunktet kanskje det mest krevende.

Det resulterte i en 4.30 min bom på de to, og løperne bak kun begynne å kjenne svettelukta deres der de kom jagende bak.
 

(fortsetter under bildet)

Første-600.jpg

Førsteposten var en av flere strekk som ble utslagsgivende.

 


Jon Aukrust Osmoen som gikk ut ca. 7 min bak tok over føringa ved 5. – 6. post, mens Olav Lundanes med fellesstart som utgangspunkt (ca 12 min bak) klarte i beste PacMan stil «å spise opp» alle foran startende løpere fram til 10. post i nærheten av Ullevålseter. Derfra og inn til Maridalen Skole ble det en dyst mellom Lundanes og burgunderløperne Osmoen og Cherry.

Ned mot ned siste fikk Lundanes noen avgjørende meter, som han klarte å utøke litt mot siste og mål. Osmoen ble beste nydøling.

En annen burgunderløpere som mange ble imponert over var 18-åringen Kornelius Krizsat-Løvfald, junioren med flere junior-NM gull i 2020-sesongen bak seg. En femteplass og mye offensiv løping blant sterke seniorløpere imponerte både eksperter og andre.


I Kari-klassen var ikke startfeltet like sterkt som i Legendarklassen, men søstrene Kaja og Rannveig Winsnes Nordhagen i tetposisjon har flere gode nattprestasjoner på CVen.

Mens Kaja med natt-NM bronse (2017) i bagasjen og med en 10 min ledelse på lillesøster Rannveig løp sikkert som et sveitserur gjennom 10 kilometeren uten særlig tidstap, gikk lillesøster på en real smell på førsteposten.

Bakfra i den krevende 10 km nattløypa kom da to knalltøffe 15-16-løpere fra hjemmeklubben Nydalens SK, Inga Skaarer Wiklund og Marie Scheele, passerte Rannveig og tok en delt og imponerende 2. plass.

Også i Ola og Lokal-klassene ble det hjemmeseire ved hhv Øystein Pettersen og Einar Lunøe.

Med flere live passeringsposter, livetracking via Loggator og live og interaktiv BurgunderTV, i år med bruk av Google Meet, befestet årets Harry Lagerts Nattcupfinale seg ikke bare som et kvalitativt høydepunkt for Østlandsområdets nattløpere men også som et definitivt høydepunkt for alle nattorienteringsnerder som i godstolen liker å nyte av spennende nattlig o-idrett av høy klasse en fredagskveld.

 

 

GPS-tracking

 

Resultater