Landslaget lykkes bedre med godt og velegnet kosthold!

03.12.2017 Ivar Haugen

Anes kompetanse gir god stemning - både under og mellom måltidene - for landslagsløpere i prestasjonsmodus.

 

Ane Kjerstine Sandstad er klar til å servere under landslagssamling.

 

unnamed file

Ane Kjerstine Sandstad med favnen full av godt og grønt!

 

- Jeg er kokk og har en bachelor i ernæring, innleder Ane Kjerstine Sandstad og legger til at hun nok kanskje også er en samtalepartner for løperne i landslaget på samling og i konkurransesituasjon.

Det som i hvert fall er sikkert er at jenta, med oppvekst som datter av en «gulrotbonde» i Levanger – har vært tilknyttet det norske landslaget - med ansvar for måltider og sammensetningene i disse – siden vinteren 2016.

- Jeg er ikke aktiv orienteringsløper selv, men synes det er moro å få kombinere mine to utdannelser på denne måten med min interesse innenfor orientering.

Kanskje ikke veldig aktiv i o-løypa, men det er hevet over tvil at hun liker å være i aktivitet. Omtrent daglig er hun i treningstøyet – og denne uka ville treningsdagboka kunne inneholde alt fra «cross fit» via skøyter til skigåing.

Da er det heller ikke unaturlig at en såpass driftig og ambisiøs jente ikke kunne slå seg til ro med en «skarve kokketittel» bak navnet i yrkessammenheng.

- Noen år Etter at jeg var ferdig utdannet kokk ble jeg nysgjerrig på mer kunnskap rundt dette med ernæring, og startet med å undersøke hvilke muligheter som fantes.

- Jeg endte opp med å ta en bachelor i ernæring samtidig som jeg jobbet litt mindre som kokk.

Og nå kan altså det norske landslaget nyte godt av god og næringsrik kost under samlingene:

- Fordelen er først og fremst at de får mer hvile når jeg tar meg av matlagingen. I tillegg sørger jeg for at de får mat som er både god og velegnet for folk som trener mye.

- Jeg pleier å lage det til med en buffet, slik at de selv kan velge hva de ønsker.

Men det er ikke til å legge skjul på at hun også kan «stikke til dem» noen råd på veien mot bedre restitusjon mellom øktene:

- Det kan være greit at de får i seg nok proteiner til lunsj sammen med karbohydratene, som for eksempel cottage cheese eller egg. Og på den måten starter muskeloppbygningen og fyller glykogenlagrene. Samtidig er det viktig at løperne får i seg nok energi, slik at de er rustet til ny økt noen timer etterpå.

- Dette er ikke noe som er spesifikt for o-løpere, men det er også viktig med en kjapp matpakke rett etter økten, før de kommer hjem til overnattingsstedet og får i seg et skikkelig måltid.

Og dette faller i smak:

- Tilbakemeldingene jeg har fått er gode. Spesielt at de får mer hvile og mer varierte måltider er noe de setter pris på.

Ane liker også selv dette oppdraget inn mot landslaget i orientering - som kommer i tillegg til en aktiv yrkeskarriere i cateringbransjen i Trondheim:

- Jeg synes det er artig og givende, samtidig som jeg også får mulighet til å trene selv.

- Det er ikke alltid like lett når jeg er hjemme og kan ha meget lange arbeidsdager på jobb. Da blir det kanskje bare til en joggetur hjem etter jobb, om jeg orker.

For der landslagsløperne legger sin dedikasjon i trening, konkurranser og analyse for å nå sine drømmers mål, får Ane utløp for sitt konkurranseinstinkt i yrkesutøvelsen:

- Jeg ønsker selvfølgelig å gjøre det bra på jobben.

Akkurat det er ikke alltid like lett når en er med orienteringssirkuset på tur.

- Det kan være en utfordring enkelte ganger, spesielt med tanke på de ulike kjøkkenfasilitetene vi kommer til. Da vi var på verdenscup og samling i Latvia på seinsommeren hadde vi bare en liten gasskomfyr til rådighet, dermed ble det mye grilling.

For å unngå bare grillmat under VM til sommeren benyttet Ane den nevnte turen til å lete etter potensielle overnattingssteder. Og hun har gode alternativer både i kikkerten og nesten på hånden.

Uansett er det greit å ha noe «back up», eller sikringskost – som det gjerne kalles:

- Brødmat får vi jo alltids lagd, og brunost og makrell i tomat må alltid være med i bagasjen fra Norge, smiler Ane.

Om kostholdet alene gir VM-gull, er kanskje å dra betydningen vel langt. Men at det er en viktig del i det store bildet er det liten tvil om, og helt sikkert er det at Ane kan vise til to mesterskap på rad med norske gull etter at hun overtok.

Da hadde en lagt bak seg et mesterskap uten norsk VM-gull i Skottland.

Og hemmeligheten:

- Mye variert og næringsrik mat til alle måltider, lagd fra bunnen av med masse frukt og grønt. Mye fisk til middag og en god balanse av protein, karbohydrater og fett. Ren og god mat rett og slett.

Er det du som gjør forskjellen?
- Jeg gjør i hvert fall mitt aller beste for at de skal kunne lykkes, sier hun beskjedent.

- Og jeg håper å få være med så lenge jeg synes det er moro, og løperne føler at de har utbytte av det.

- En slik «rolle» som det Ane har i landslaget nå var noe jeg kunne savne da jeg selv var aktiv. Hun er helt perfekt til oppgaven – både i forhold til humør og lynnet hun har ved seg, men selvfølgelig også den kompetansen hun har inn mot kosthold og ernæring. Når hun avlaster både ledere og løpere med den jobben hun gjør for å optimalisere måltidene og legge til rette for mer og bedre hvile for løperne, kan vi spisse fokus på våre oppgaver, sier landslagssjef Jørgen Rostrup og legger til:

- Så lenge jeg er ansvarlig for landslaget håper jeg at vi kan – både dra veksel på hennes kompetanse, men også – ikke minst – ha henne med på våre aktiviteter.

Og etter hvert har hun kommet såpass inn i laget at ansvarsområdene vokser.

Det ryktes at hun under forrige samling var ansvarlig for instagram-kontoen, noe hun bekrefter:

- Det var moro. Men min egen konto «@kokkejakkeogsportsbh» ble litt skadelidende av at jeg måtte fokusere på orienteringsforbundet sin, smiler Ane.

Smilet tar hun også med seg inn i landslagsgruppen, noe som har gitt «gladmat», balansert kosthold og nå om mulig også god stemning på Instagram:

- Det er bare å lade batteriene for flere gode bilder av herlige retter på instagram, om «@kokkejakkeogsportsbh» blir noe stemoderlig behandlet, er det hevet over enhver tvil at landslagsløperne får førsteklasses servering til både frokost, lunsj, middag og kvelds.

- Matpakken må de stå for selv.

Postene i skogen må de også finne uten hjelp fra Ane. Men å ta de inn, det får hun lov til, selv om det kanskje henger noen merkebånd i de grønneste partiene i Latvia den dag i dag...

  

 

På landslagssamling sammen med klubbkamerater fra Frol IL, Martin Vister (i midten) og Gøril Rønning Sund.

unnamed file