Klart for Hovedløp og O-landsleir: «Vi opplever hvert år at dette er en «boost» for ungdommen!»

05.08.2022 Ivar Haugen

Sandnes IL er klar til å ta imot ungdom fra hele landet for konkurranser, trening og sosialt samvær. 

- Vi har jobbet systematisk og bra i et par år nå, så dette er godt planlagt. Og ting faller på plass når det skal, forsikrer Kim Richter.

Han er leder for Hovedkomiteen når Sandnes IL inviterer til Hovedløp og O-landsleir de kommende dagene.

- Vi er – selvfølgelig - litt spent på værmeldingen. Den er vekslende, og er – samtidig – det eneste vi ikke kontrollerer. Det kan bli alt fra veldig fint vær i helgen til veldig mye regn.


Lørdag og søndag er det konkurranser – med langdistanse og sprint, men kanskje vel så viktig er det sosiale under O-landsleiren – som kommer etter konkurransealvoret er over:

- Hele bakgrunnen til at vi arrangerer dette er at vi skal gi ungdommene muligheten til å treffe sine o orienteringsvenner på tvers av klubb og krets. Samtidig skal de kunne knytte nye bekjentskaper.

- Vi må bidra til at det skapes et godt ungdomsmiljø innenfor o-idretten.


For mange av de unge blir det også et nytt terrengbekjentskap når det på lørdag er klart for langdistanse på Kubbetjønn:

- Det er et terreng som jeg er stolt av. Et spennende terreng. Det blir garantert en fin konkurranse på et godt kart – hvor vi har erfarne løypeleggere som har lagt fine løyper.

 

- Søndagens sprint på Austrått er i kjerneområdet til Sandnes IL, noe vi synes er fint å få vist frem.

 

Når det blir tid for aktivitetsdag, får ungdommene nye fine opplevelser i flotte omgivelser:


- Da tar vi turen til Dalsnuten, som er noe av det beste turområdet og mest attraktive turistdestinasjonen i kommunen.

- Værmeldingene lover også bra for denne dagen.

Det meldes også om bra treningsforhold i Aboretet – hvor ungdommen skal ha sin treningsdag:

- Der er det fint og løpbart, samtidig som de skal få prøve seg på ulike o-moment, bekrefter lederen av hovedkomiteen – og fortsetter:


- Men selv om det er et bra program med godt innhold gjennom hele O-landsleiren, har vi lagt inn god tid til «mingling». Og heldigvis kan vi – for første gang på mange år – se helt bort fra covid-restriksjoner under O-landsleiren.

Dermed åpner det seg for tett kontakt – ungdommene imellom – under discoen mandag kveld:

- Der kommer det en «proff» DJ med både lys, lyd og røyk. Det håper vi blir en kul greie.

Her ligger nøkkelen i dette høydepunktet for ungdommen – som staves sosialt samvær:

- Absolutt, sier Kim – og legger til:

- Vår satsting på ungdommen i Sandnes IL bekrefter at ingenting er viktigere enn at de unge treffes – på tvers av klubb og krets - og har det moro sammen.

- På O-landsleiren kan en bli kjent med ungdommer fra hele landet, og når sesongen nærmer seg, er det en gleder seg mest til å treffe dem igjen etter en lang vinter.


- Hvert år har O-landsleiren vært en «boost» for ungdommen. Og både klubber og kretser bør jobbe for å øke deltakelsen de kommende årene.

 

I år viser påmeldingslistene nærmere 300 navn, som Sandnes Il skal legge til rette for de kommende dagene:

- Jeg må få lov til å si at jeg ikke kan slutte å la meg imponere over all den dugnadsinnsatsen som legges ned. Vi er utrolig takknemlig for det alle de frivillige bidrar med.

Og allerede i går kveld var det «alvor», da de første ankom Sandnes for å være klaibrert og klar for Rogalandsterrenget på lørdag:

 

- Nesten 200 kom på torsdag. Dermed er de på plass og klar for treningen på fredag. For mange er det et stykke å reise til Sandnes, og vi har forståelse for at de velger å gjøre det på den måten.

- Treningsløypene er klar fra tidlig i dag, og kanskje torsdag kommer til å bli ankomstdagen for alle under Hovedløp og O-landsleiren de kommende årene?


Det er i hvert fall helt sikkert at en lang ventetid er over når ungdommene endelig kan begi seg mot et av sommerens absolutte høydepunkt – Hovedløp og O-landsleir.


For de som ikke har mulighet til å være til stede i Sandnes de kommende dagene, er det mulighet til å følge konkurransene i helgen live: her