Kartet for VM-langdistanse er kåret til Årets kart 2019!

26.11.2020 Ivar Haugen

«Veldig gledelig!»Over og under: Utsnitt fra kartet for VM-langdistanse – som er kåret til Årets o-kart i 2019.

Mørk lang til OK-2.jpg


 

- Det er veldig hyggelig og veldig gledelig, sier Sigmund Vister – styreleder for VM 2019 når han får vite at kartet for VM-langdistanse er kåret til Årets o-kart i 2019.

 

- Men når det gjelder kart, så er det først og fremst en honnør til karttegneren – som gjør den faglige og tekniske jobben. Og vi var trygge på dette da vi valgte Kristen Treekrem til å lage VM-kartene. Vi valgte på øverste hylle.


Dette er ikke å ta munnen for full, om en skal se på hvilke kart som topper listen i kåringen av Årets kart 2019. Som nevnt er kartet for VM-langdistanse på topp.


På andre plass finner vi Ripan – som ble brukt på Hovedløpet langdistanse og på tredje plass er det kartet for VM-mellomdistanse.


Samtlige kart er laget av Kristen Treekrem.


Siden 2002 - da kåringen av Årets kart ble innført – har Treekrem laget kartene som har gått til topps 13 av 18 ganger.


(fortsetter under bildet)

Ripan til Hovedlopet 2019.jpg

Utsnitt av Ripan – kartet fra Hovedløpet langdistanse 2019 – som ble nummer 2 i kåringen.
 

- At VM-kartene kommer såpass høyt oppe – og at et av dem også vinner denne kåringen, viser at vi har lykkes med kvaliteten i kartarbeidet, sier Bernt Myrvold – som var ansvarlig for kartarbeidet i VM-organisasjonen.

 

En organisasjon hvor det ikke manglet på kompetanse hva gjelder kart:

 

- Det er mange – med mye kunnskap om dette i vår organisasjon – som har hjulpet Treekrem med å finne de gode områdene rundt Mørk. Med en arena til samtlige medaljeøvelser er det krevende, men aktive bidrag fra dyktige folk i arrangørklubbene har gjort at det ble bra, sier Vister og fortsetter:

 

- Men det er – som nevnt - karttegner som har gjort jobben med å fremstille kartene på en god måte. Og når selv jeg - i min alder – kan løpe på kart i målestokk 1:15 000, er det et bevis på at detaljeringsgraden var fornuftig.- Østfold er et område med tradisjoner for gode kart og det er en stor anerkjennes for oss å få denne prisen.

 

Om en ser på listen over tidligere vinnere av Årets kart, underbygges nettopp dette. Kart fra Østfold har gått til topps både i 2010 og 2016, da med kartet for henholdsvis NM-langdistanse og O-festivalen.


Og nå var det altså kartet for VM-langdistanse som gikk til topps:

 


Listen med de tre pallplassene - både for sprintkart og skogskart - kan du se: her

 

Historiske vinnere i kåring av Årets kart kan du se: her

 

 

Nedenfor er utsnitt av Ripan – som viser hvor heldige fjorårets deltakere på Hovedløpet var som fikk konkurrere på dette kartet – i et strøkent terreng.

Ripan til Hovedlopet 2019-2.jpg