Ingen slått ut – og alle løftet seg – da landslaget hadde knockout-sprint!

18.01.2020 Ivar Haugen

Prolog, kvartfinale, semifinale og finale i 3 ulike byer under intens dag i Sveits.

 


Over og under: intens spurt – mellom Håvard Eidsmo og Eirik Langedal Breivik – om 2. plassen i finalen. Foto under: Susanne Barkholt

2020_spurt_kos-2-470.jpg

 

 

Etter en reisedag med forflyttelse fra Lugano til Aarau – hvor treningen besto av «bare» en sprintøkt og en kortere løpetur med tilhørende løpsteknikk og drilløvelser for å styrke holdningsmuskulaturen, var det full knockout-dag med prolog, kvartfinale, semifinale og finale under sprintsamlingen til landslaget i Sveits.


Fire tøffe økter – hvor 3 av dem var med duellering – i 3 ulike byer.

 

I tur og orden var en innom Liestal og Zofingen – på prolog og i kvartfinale, før avslutningen – etter lunsj – var to runder i gatenettet i gamlebyen Aarau.

 

De mer enn gjennomsnittet interesserte i orientering kjenner igjen førstnevnte og sistnevnte by som vertskap for avsluttende runde i verdenscupen i henholdsvis 2014 og 2016.

(fortsetter under bildene)

IMG_7350 (2)-600.jpg

Kvartfinalefeltet i dameklassen stilt opp i sentrum av Zofingen.


IMG_7331 (2)-600.jpg

Gutta begynner å bli klar for kvartfinale i Zofingen.

 

 

Men i denne sammenheng altså vertskap for innledning og avslutning av knockout sprint dagen til det norske landslaget.

 

Denne dagen var det Gaute Hallan Steiwer og Laura Ramstein som innledet kjappest. Den nevnte duoen var best i prologen til løypelegger og hovedarrangør av dagen – Niklas Profors.

(fortsetter under bildene)

2020_audun_heimdal_sveits_kos (2)-470.jpg

Niklas Profors retter her ut en hjelpende hånd (i venstre bildekant), men han var - som de sier i hans fødeland Sverige "alt i alle", eller hovedarrangør - som vi sier i Norge, under knockout-sprint dagen. Audun Heimdal - i bildet - kunne - sammen med sine landslagskollegaer - nyte godt av dette.

IMG_7316 (2)-470.jpg

Audun Heimdal viser her - til Dag Blandkjenn og landslagssjef Jørgen Rostrup - hvor små marginer det er i sprintorientering. I Sveits jobber det norske laget med å få de nevnte marginene til å tippe i norsk favør i 2020-sesongen. 

 

 

Da det åpnet for fellesstart, gafling og duellering – i Zofingen – var duoen Silje Ekroll Jahren og Adun Heimdal kjappest. Dette etter at både video og målkamera var i bruk for å skille løperne i tette oppgjør.


Deretter var det velfortjent lunsj, beina høyt og – muligens – en liten time eller to på øyet.

 

Da det var tid for ny runde på sprintkart, måtte en ha begge øyne og fullt fokus på kartet da en skulle ut i semifinale med «runners choice».

(fortsetter under bildene)

start-3-470.jpg

Eirik Langedal Breivik med et skikkelig blikk på kartet - før han tar kommanden i feltet og vinner semifinalen.

2020_ingrid_lundanes_sveits_kos-1 (2)-470.jpg

Ingrid Lundanes - her avbildet ved målgang i finalen - var best i semifinalen.

 

 

Her var det NTNUI-duoen Ingrid Lundanes og Eirik Langedal Breivik som valgte best, eller muligens løp fortest. Uansett resultatlisten – som er fasit – viste at de sto øverst, med resten av feltet tett bak.

 

Tett var det også både mellom regndråpene på ettermiddagen i Aarau, samt også mellom semifinale og finale under den prestisjetunge knockout sprint dagen på landslagssamlingen.

 

Dermed var det også så vidt Niklas Profors fikk oppdatert de siste justeringer på finalekartet etter at noen porter – som var åpne under rekognoseringen dagen i forveien – var lukket i forkant av den – nesten – altavgjørende finalen.

 

De som avgjorde selve finalen til sin fordel – på en helt oppdatert utgave av kartet over gamlebyen i Aarau – var Elias Jonsson og Silje Ekroll Jahren.

 

- I starten lå jeg bak – og prøvde å lese inn strekkene på slutten av løypen, sa førstnevnte.

 

Dette etter at han på oppløpet kunne snu seg og konstatere at spurtoppgjøret i denne omgang handlet om andreplassen.

(fortsetter under bildet)

2020_elias_jonsson_sveits_kos-2 (2)-470.jpg

Elias Jonsson kunne snu seg og kontrollere inn til seier i finalen.Foto: Susanne Barkholt

 

Et spurtoppgjør Håvard Eidsmo vant – foran Eirik Langedal Breivik – og trønderen – som nå løper i de blå-hvite fargene til IFK Göteborg – ble dermed belønnet med 2. plass i finalen.

(fortsetter under bildet)

2020_silje_kroll_jahren_sveits_kos-1 (2)-470.jpg

Silje Ekroll Jahren på vei mot seier i finalen. Foto: Susanne Barkholt

 

Nydalens SK sin Silje Ekroll Jahren var også trygg på sin ferd mot seier i finalen. Nærmest var Malin Sandstad og Ingrid Lundanes.

(fortsetter under bildet)

2020_malin_sandstad_sveits_kos (2)-470.jpg

Malin Sandstad var nummer 2 i finalen.

 

Verdt å merke seg er dette «bare» er finaleresultatene, men dagens vinnere kåres etter et sinnrikt poengsystem – for å utlikne det faktum at alle – uansett – gikk videre til neste runde, selv om en var dårligere en det som i VM, verdenscup og NM ville gikk avansement.

 

Likevel står en igjen med det faktum at essensen med hele knockout sprint dagen, var å stå best mulig rustet når det igjen handler om – nettopp – å gå videre når det ved neste korsvei er snakk om verdenscup og internasjonale mesterskap i denne øvelsen.