Hele «verktøykassa» skal tas i bruk for å ta Norge sprinttoppen!

28.10.2017 Ivar Haugen

Strategi og analyse fra Profors og Kocbach blir viktig for høy fart og sikker sprintorientering.Sigrid Alexandersen er en av løperne som får nyte godt av faglige innspill fra Niklas Profors og Jan Kocbach kommende sesong. Foto: Remy Steinegger

 

I går fikk vi en presentasjon av trenerteamet den nye landslagssjefen, Jørgen Rostrup, tar med inn mot 2018-sesongen.

Les mer om dette: her

Foruten Birgitte Huseby – som fortsetter i rollen som landslagstrener – er det Eivind Tonna – som i 2018 vil være en koordinator for juniorene inn mot det som er av representasjon for denne aldersgruppen (ungdoms-EM, junior-VM og Junior European Cup).

Som trenere for de nyetablerte gruppene «Next generation»- skog og «Next generation»-sprint skal en dra veksel på trioen Per Olaussen, Håvard Tveite og Jan Fjærestad.


I tillegg vil «Next generation» - sprint nyte godt av svenske Niklas Profors i en koordinatorrolle.

Niklas Profors kommer opprinnelig fra den lille svenske byen Köping. Etter gymnastiden på orienteringsgymnaset i Hallsberg ble Niklas «bråvoksen» da han flyttet til Bergen for å bli trener i Varegg Fleridrett.

I løpet av sine år i Bergen og Varegg fikk han stor suksess med både bredde og topp. Det ble medaljer i både hovedløpet og junior-NM, samt landslagsoppgaver for flere av løperne Niklas hadde under sine vinger. Gullet i junior-NM stafett fra 2012 var kanskje det største høydepunktet.

Etter den tid har Niklas hatt andre lederoppgaver i orientering - som under ungdoms-EM i Slovakia i sommer. I tillegg kan han vise til løypeleggeroppdrag fra NM-sprint i Bergen – som ble kåret til årets arrangement i o-Norge i 2016, og under Elitserien (tilsvarer Sport8Norgescup) i Sverige.

Niklas – som er Bergen Sprint Camps far og grunnlegger – lyktes med å forankre en meget god kultur for sprintorientering i Varegg-miljøet. Deretter dro han videre til Trondheim og NTNU for å utdanne seg til arkitekt.

Nå er Niklas "hjemme" i Bergen igjen som praktiserende arkitekt. Neste utfordring blir å hjelpe til med å bygge opp en kultur for god sprintorientering i det norske landslaget.

- Hovedoppgaven min blir å lage gode og relevante sprinttreninger til de ulike samlingene, sier Niklas selv og fortsetter:

- Jeg har stor tro på effektive samlinger hvor løperne får terpet teknikk og strategi mange ganger på kort tid.

- Sammen med Jan Kocbach ønsker jeg også å sette enda tydeligere fokus på forberedelser før de viktigste konkurransene. Den gruppen som er satt sammen, både løpere og coacher, har mye samlet kompetanse. Her handler det om å dra veksel på hverandre, slik at vi kan heve nivået på norsk sprintorientering.


Niklas nevner Jan Kocbach – og den allestedsnærværende karen – med analytisk blikk – skal fortsette å jobbe for at de norske løperne finner den beste veien mellom postflaggene også i fortsettelsen.

 

Jan Kocbach er bergenseren som er kjent for å være innovatør på GPS-analyse i o-idretten. Allerede i forkant av hjemme-VM i 2010 dro det norske landslaget nytte av Jans analysearbeid.

Da var dette helt i startgropa. Siden den tid har Jan – som også på frivillig basis vedlikeholder nettstedet worldofo.com ved siden av sin forskerstilling hos CMR i Bergen – tatt analysearbeidet videre.

Han har også selv «gått videre», nå handler det ikke bare om GPS-analyser for o-løpere. Jan har gjennom sitt arbeid med orienteringsidretten også blitt "snappet opp" for å arbeide med andre idretter. Han har en deltidsstilling på Senter for Toppidrettsforskning ved NTNU i Trondheim der han arbeider med langrenn og har de siste årene jobbet på prosjekter i regi av Olympiatoppen inn mot landslag i langrenn, kombinert, skiskyting og roing.

Siden starten i 2010 – da Jan var en del av laget som bidro til suksess under VM i Trondheim – er det altså flere som har sett verdien i en ressursperson på denne type analyse, men det er likevel hevet over enhver tvil at Jan også kan hjelpe Norge til flere VM-gull under hjemme-VM i 2019 med sine analytiske bidrag og de mange verktøyene han har utviklet inn mot analyse i orienteringsidretten.

Jan har også en spesiell rolle i landslaget sin satsing på sprintdistansen. Her skal hele "verktøyskassen" på sprint utnyttes for å hjelpe det norske laget til medalje i det første VM i sprintorientering i Danmark i 2020. 

- Det viktigste jeg kan tilføre det norske landslaget er å sikre at vi til enhver tid har de tekniske verktøy til rådighet som vi trenger - og at vi kan utnytte disse verktøyene så godt som mulig, sier Jan og fortsetter:

-  Det kan eksempelvis være verktøy for analyse av o-teknikk eller prestasjon for å forstå hvor det er behov for forbedring, eller ulike verktøy for å forstå utfordringene nye terrengtyper gir, og hvordan man skal løse orienteringen her (f.eks. terrengtypen et fremtidig VM går i).

- Spesielt inn mot sprint kan det gjøres mye på den teoretiske siden.

 

Da har en lagt lista – som altså er VM-medalje i 2020 – og teamet som skal bidra til at løperne har best mulig forutsetninger til å lykkes er like spennende som kompetent.