- Hanne Staff lærte oss «basic» kart og kompass

20.02.2020 Norges Orienteringsforbund

Under kveldens «Praktisk info» på TV Norge får vi se om Almaas og Follestad har utbytte av lærdommen fra den tidligere verdensmesteren.

 

 

Over: I kveldens program har Jon Almaas med seg Erik Follestad.

Under: Jon Almaas og «side-kick» Calle Hellevang Larsen.

2020_praktisk_info.JPG

 

- Jeg var i oppklaringseskadronen i militæret. Så da lærte jeg endel kart og kompass og orientering. Men jeg har ikke brukt det siden den gang, og det er gått mer enn 30 år siden jeg var i militæret, forteller Jon Almaas.


Bakgrunnen til at karen som er mest kjent for sine over 16 år i programlederstolen i programmet «Nytt på nytt» i NRKs «Gullrekke» på fredagskvelden, er at han under «Praktisk info» - TV-Norge programmet hvor han nå er programleder – skal behandle temaene orientering og kompasskurs i kveldens sending:

 

- Jeg vet hvordan kompasset fungerer og hvordan man tar ut en kurs.  Jeg vet også hvordan man kan finne ut hvor man er på kartet med krysspeiling, eller hva det nå heter. Men problemet er å lese kartet mens man beveger seg i terrenget og kjenne igjen topper og vann, heter det fra en ærlig Almaas.


- Det er ikke lett. Og det er vanskelig å bedømme avstander.


De som følger med på «reality»-TV – og da helt konkret «71-grader Nord kjendis» - har kunnet få med seg noe av dette de siste ukene:


- Under «71 grader Nord», fikk jeg virkelig kjenne på disse problemene. Fjell som jeg trodde var flere kilometer unna, var bare 3-400 meter unna. Og da blir det forvirrende.  Så man må følge med som en ørn på kartet nå man beveger seg.


Dermed har han – klok av skade får vi nesten si – hentet inn eksperthjelp til kveldens program i form av Hanne Staff – som kan skilte med 4 VM-gull fra sin aktive orienteringskarriere:
 

- Hanne Staff lærte oss «basic» kart og kompass. Forskjell på kompassnål, nordpil og marsjpil. Og nord-sør linjene på kartet. Og så hvordan man tar ut en kurs og følger kompasset.

 

Hva kan vi glede oss til i innslaget?

- Det blir spennende å se om Erik Follestad en gang for alle lærte hva marsjpila er og hvilken retning man skal gå.

 

Det er altså den tidligere landslagsspilleren i ishockey Erik Follestad som skal til «pers» i kveldens utgave av «Praktisk info» på TV-Norge.

 

Da får vi se om Hanne Staff – som til daglig er coach på Olympiatoppen – har klart å få karen som for noen år tilbake var på landslagsnivå med kølle og puck på isen, til å finne frem med kart og kompass i skogen.

 

Programmet går klokken 21:30 på TV Norge.

 

Under: Hanne Staff flankert av ektemann Bjørnar Valstad og Holger Hott under VM i Sverige i 2004.

 

2004_VM_Valstad_Staff_Hott.jpg