Generalsekretæren med nyttårshilsen til O-Norge:

01.01.2018 Lasse Arnesen

«God anledning til å se seg tilbake, og samtidig rette blikket fremover»

 

 

 

Kjære orienteringsvenner 
 

Når vi nå går inn i et nytt år er det en god anledning til å se seg tilbake og samtidig rette blikket fremover.

Det har skjedd masse i idretten vår i 2017. Det har vært arrangert o-treninger, konkurranser og tur-/mosjonsorientering i alle landets fylker. De ivrigste har vært ute og lett etter poster daglig gjennom hele året, mens andre har nøyd seg med en liten postjakt i ny og ne. Enkelte vil gjerne bli tatt tiden på, mens svært mange har bare nytt naturen og funnet utfordring i å finne frem til stolper eller poster i eget tempo. Over 100.000 av oss har vært aktive post- eller stolpejegere i 2017.

Vi hadde stor økning i deltakelsen i orienteringsaktiviteter for funksjonshemmede. Vi har innviet utviklingshemmede i idretten vår, gjennom tilpassede aktiviteter og ikke minst utvikling av symboler som gjør det enklere å forstå kart og detaljer.

Alt dette gjør orientering til en av de mest populære aktivitetsformer utendørs, enten den er organisert gjennom klubber og kretser eller den drives som egenorganisert aktivitet.

Det har vært avholdt kurs for trenere, karttegnere, løypeleggere, klubbledere, tur-o-arrangører og løpsarrangører. Det har vært holdt aktivitetslederkurs for helsesportsentre og det har vært arrangert over 1000 konkurranser med over 115.000 enkeltstarter.

Alt dette er gledelig, men vi må være bevisste på at ingen av disse gode aktivitetene gjør seg selv. Vår idrett er avhengig av at det fins ildsjeler som brenner for lokalmiljøet og for orienteringsidretten. Vi er tuftet på frivillighet, og det er godt å registrere at drivkraften og lysten til å drive med frivillig arbeid står fjellstøtt i norsk orientering.

Norge fikk også i 2017 VM-gull, både Olav Lundanes og stafettlaget for herrer var best da det gjaldt som mest i Estland i juli. Og Marianne Andersen kom tilbake etter mange år med motgang, og vant en fantastisk sølvmedalje i samme VM. For dette og for sin innsats i klubbmiljøet i Kristiansand OK ble hun kåret til årets forbilde i norsk orientering. Så må vi ikke glemme at vi hentet hjem stafettgull til gutta også i junior-VM. I Pre-O ble det VM-gull til Vetle Ruud Bråten og Lars Jakob Waaler. Og i  Ski-o ble det EM-gull til Lars Moholdt. Gratulerer til alle!

Året vi går inn i blir minst like spennende som det vi har lagt bak oss. Dette blir året da vi for alvor skal inkludere nye «postplukkere» som medlemmer i norsk orientering. For å klare det må vi evne å bruke de sterke frivillighetskreftene i lokalmiljøene enda bedre. Vi må evne å tenke nytt samtidig som vi klarer å beholde vår idretts særegenhet.

Og det er helt naturlig at vi skal forsøke å utnytte VM på hjemmebane 2019 til vår fordel. Ved å bruke det signalarrangementet i Østfold i august 2019 som drahjelp skal vi forsøke å gjøre våre aktiviteter med kart og kompass enda mer tilgjengelig, enda mer attraktive for nye potensielle medlemmer og ikke minst skal det fortsatt være veldig artig for oss som allerede er frelst av o-idretten.

Og da blir trivsel en viktig faktor. Det som får mennesker til å drive med en aktivitet er at de trives med den. Vi må derfor fortsette å gi av oss selv, slik at vi alle føler økt trivsel. Da tiltrekker vi oss nye, og vi beholder de som allerede er en del av fellesskapet.

I mars arrangeres vår generalforsamling; Forbundstinget, i Trondheim. Her skal fremtiden stakes ut, og det blir spennende å se hvilke idrettspolitiske valg som tas. Jeg håper alle kjenner sin besøkelsestid og bidrar med tanker og idèer som våre valgte orienteringsledere kan ta med seg inn og ikke minst ut av diskusjonssalen.

Vi skal ha spennende konkurranser og aktiviteter under O-festivalen i Bærum 22.-24. juni og det blir spennende å oppleve «kremen av norsk ungdom» i utfoldelse under O-landsleiren og Hovedløpet i Kristiansand i begynnelsen av august.

Vi skal sette inn ressurser for å inkludere tur- og mosjonsorientererne i o-idretten, det blir spennende å følge med i den prosessen.

Vi fortsetter jenteprosjektet med uforminsket styrke. Det har vært en suksess i oppstarten, og flere andre idretter er imponert over hvordan vi har klart å mobilisere til økt jentesatsing i den kritiske alderen der mange opplever stort jentefrafall.

Og det blir spesielt morsomt å følge prosjektet «Finn Fram i Østfold», et prosjekt som skal sikre flere nærkart og flere orienterere i VM-fylket. Andre regioner kan få en tilsvarende satsing.

Og selvfølgelig skal vi følge våre eliteutøvere i jakten på edelt metall og sterke prestasjoner. Ski-orientererne har sitt EM i Bulgaria i februar og VM i orientering og Pre-O går i år i Latvia første uken av august. Den nye landslagsstrukturen skal sette seg, og det blir spennende å se hvor den endrede satsingen i vårt elitemiljø bærer.

Det drives også godt i mange elitemiljøer rundt om i landet, ikke bare på landslagsnivå. Det er jo ute i klubbene at grunnlaget legges, både for at det skapes livsvarig orienteringsglede og potensielle eliteutøvere.

La oss alle ta i et ekstra tak som frivillig for økt trivsel i o-idretten.

 

GODT NYTT ÅR!

Lasse Arnesen (2)-250.jpg

 

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

 

Julekort_2017.jpg