Fra mester til mentor!

23.09.2019 Ivar Haugen

Junioren Victoria Hæstad Bjørnstad viste først seniorene hvordan en skal løpe knock out sprint - deretter kom hun med velmenende råd til O-idol deltakerne. 

 

 

Over: Victoria Hæstad Bjørnstad forteller om sine år i juniorklassen og på Wang Toppidrett.

Under: Victoria Hæstad Bjørnstad løper inn til seier under NM knock out sprint. Foto: Per Ivar Skinderhaug

 

Sunn Idrett og Victoria Hæstad Bjørnstad bidro med foredrag – eller styrte showet – for å bruke det uttrykket etter O-idol på lørdagskveld i Verdal.

 

Temaet for seansen på Verdal hotell var overgangen fra ungdoms- til junioralder, med hovedfokus på restitusjon og ernæring.

 

Forelesning kombinert med utfordringer – i dialogform til ungdommene – gjorde at det ble en inkluderende prat hvor Sunn Idrett var toneangivende i starten av seansen.

 

En start hvor 16-åringene fikk innspill på hvordan en kan «lande på beina» med et balansert kosthold i en hektisk hverdag:

 

- Planlegg måltidene, og ha 4 hovedmåltid som et fundament, var stikkord.

 

- Om du ikke har på plass de enkle tingene med ernæring, vil kvaliteten på og effekten av treningen bli redusert.

 

Tallerkenmodellen og de tre B-ene – bensin, byggesteiner og beskyttelse – er et viktig moment i kostholdet.

 

Tenk enkelt, variert og matglede var hovedbudskapet.

 

 

Fra dette budskapet tok utviklingsansvarlig i Norges Orienteringsforbund, Eskil Gullord og den norske mester fra tidligere på dagen i dameklassen, Victoria Hæstad Bjørnstad, over.

 

Denne duoen har en historie sammen fra Wang Toppidrett i Oslo, hvor Eskil var trener og Victoria elev fire år frem til våren 2018:

 

- Videregående krever mer, både på skolen og i forhold til reiser. Da ble det også viktigere å planlegge, dag, uke og – som idrettsutøver – også sesongen.

 

- Da jeg ble junior var det viktig at jeg hadde planlagt sesongen skikkelig, for det er mye mer som skjer i juniorklassen enn når en er ungdomsløper.

 

- Som ungdomsløper er det kanskje 4 – 5 viktige løp i sesongen, mens når en blir junior er det viktige konkurranser nesten hver helg.

 

Likevel måtte Victoria innrømme at hun som ny på videregående startet – bokstavelig talt – med blanke ark:

 

- Jeg hadde ingen planer, men det er en fordel med å gå på idrettslinje; en blir «tvunget» til å lage planer, sa hun og la til et triks:

 

- Jeg benyttet da også muligheten til å legge inn andre ting, som sosiale sammenkomster og annet. Da fikk jeg et godt bilde av helheten, som faktisk er det aller viktigste.

 

Eskil fortalte hvordan deres dialog var gjennom årene til Victoria på Wang.

 

- Planlegging og struktur på ting er kjempeviktig. Det må dere starte med så fort som mulig, var hans råd til ungdommene.

 

- Det er lurt å legge inn noe alternativ trening når dere øker treningsmengdene, kompletterte Victoria – som selv kunne vært bedre akkurat her.


Det kunne muligens redusert skadeproblemene hennes?

 

- Men jeg tenker at om du aldri blir skadet, utfordrer du kanskje ikke grensene tilstrekkelig, fortsatte hun retorisk.

 

Fra retorikk til fakta – Victoria var denne helgen best i seniorklassen under NM knock out sprint – i junioralder, og da kan en legge til at den samme jenta «klokket inn» til 5. plass under O-idol for 4 år siden.


Hun avsluttet helgen med å løpe Fossum IF inn til gull på junior-NM stafett tidlig søndag ettermiddag.

 

For Victoria venter nå første sesong i seniorklassen fra 2020. Deltakerne under O-idol tar steget opp i juniorklassen – på veien dit har de fått gode råd og motiverende dytt i ryggen under helgens O-idol i Verdal.