EM-uttaksløp og Norgescup i Tromsø: «Spennende og moro!»

13.09.2023 Ivar Haugen

Intense konkurransedager venter i og rundt Tromsø fra torsdag til søndag.


 

Over: Løpsområde under konkurransene lørdag og søndag ligger og venter på o-løpere i høstform!
 

- Det blir spennende og moro. Tromsø er nok nesten mer eksotisk for de fleste enn Middelhavsområdet, sier landslagssjef Janne Salmi.

Det er svar på spørsmålet hvordan det blir for toppløperne å komme til Tromsø for å konkurrere.

For dette er destinasjonen de kommende dagene for norske o-løpere med ambisjoner.

EM-uttaksløp på knockout sprint torsdag, tradisjonell sprint i Norgescup fredag, O-idol med Norgescup for junior og senior lørdag, før en avslutter med junior-NM stafett og jaktstart for senior (basert på lørdagens resultater) på søndag.

Den finske mannen som er landslagssjef for Norge har – i første omgang – sine øyne rettet med torsdag og fredag når det handler om plasser på EM-laget som reiser til Italia de første dagene i oktober.

Skal en være aktuell for dette gjelder det å ha full fart på kart i stor målestokk – kombinert med feilfri orientering.


- Vi har funnet de beste områdene for dette på Tromsøya, sier Salmi om hva som venter de fotrappe o-løperne.

- Sprintorientering er alltid litt forskjellig fra by til by, men det som alltid gjelder for denne type orientering er grunnferdighetene; høy løpsfart, veldig kjappe avgjørelser og feilfri orientering. Så de beste kommer nok til å være lengst oppe på listen, fortsetter landslagssjefen.

Konkurranseområdene hvor kjappe avgjørelser og høy løpsfart skal kombineres er ved Universitetet – på torsdag og sør i sentrum av Tromsø – ved Framsenteret – på fredag.

Og for å komme med på et norsk EM-lag må en levere:

- Med helnorsk deltakelse er det vanskelig å vurdere hvordan prestasjonene «står seg» internasjonalt. Men det som er viktigst er at vi får se at noen løpere står frem og viser topprestasjoner, og dermed at de har tatt steg i riktig retning etter verdenscupen i Tsjekkia.


 Hvordan «vektes» uttaksløpene opp mot prestasjoner tidligere i år, som NM-sprint, verdenscup i Tsjekkia og NM-knockout sprint?

- Disse løpene i Tromsø er nok de klart viktigste, det har jo gått noen måneder siden NM-sprintene. Så har verdenscupen i Tsjekkia mer betydning en NM, så klart, svarer Salmi.

Han regner med å ha EM-laget klart til førstkommende mandag, altså 18. september.


Og under besøket i Tromsø - mellom uttaksløp, uttak og noen arrangørsoppgaver er den finske landslagssjefen – ikke fremmed for at han kan få med seg mer enn o-kart, poster og GPS-tracking:

- Kanskje det kan bli en mulighet for en fjelltur på Fløya, Tromsdalstind eller en av de andre fine toppene i området om solen skinner på fredag morgen.


Det blir spennende å se – både om sola skinner fredag morgen, men ikke minst hvilke løpere som skinner og gjør seg fortjent til en plass på det norske EM-laget til Italia fra 4. – 8. oktober.

 

Om du ikke har anledning til å være tilstede i Tromsø de kommende dagene, vil vi anbefale linkene nedenfor får å følge arrangementet.


PM torsdag

Innbydelse fredag – søndag


 

Startlister:

Torsdag


Fredag

Lørdag

 

Live fra torsdagens knockout sprint: her

 

Live med GPS-tracking og resultater fra de øvrige løpene i helga: her