Eidsmo: - Fortsett å tenke utvikling

25.03.2020 Norges Orienteringsforbund

Landslagsløper Håvard Eidsmo har gode treningstips for denne krevende perioden.

 

 

Håvard Sandstad Eidsmo gir gode råd og tips for den krevende perioden med begrensninger på grunn av smitteverntiltak. Foto: Per Ivar Skinderhaug

 

Det er krevende tider med sterke føringer fra helsemyndighetene på hva vi kan foreta oss for å begrense smitte av corona-viruset.


For å skape motivasjon og samtidig kanskje gi noen tips til treningsformer i denne perioden, har vi hørt med våre landslagsløpere hva de gjør og hvordan de tenker i denne tiden.

 

Først ut var landslagssjef Jørgen Rostrup. Deretter var det Kamilla Olaussen, Silje Ekroll Jahren og Victoria Hæstad Bjørnstad som delte med seg av sine tips i forrige uke.

Denne uken ble innledet av Elias Jonsson, før det var Lukas Lilands tur.

 

Deres tips kan du lese via linkene nedenfor.

 

Jørgen Rostrup

Kamilla Olaussen

Silje Ekroll Jahren

Victoria Hæstad Bjørnstad

Elias Jonsson

Lukas Liland

 

I dag har vi utfordret Håvard Eidsmo. Trønderen – som bor og studerer i Göteborg – svarer på fire spørsmål nedenfor.

Hvilke konsekvenser får situasjonen for dine løp, samlinger og trening?


- Jeg mister - som alle andre - en del løp og samlinger.


- Det skulle gå slag i slag framover med et ganske så fullpakket program, med Bergen Sprint Camp og påfølgende samling med landslaget i Danmark – for å forberede oss til VM. Deretter var planen på å starte sesongen med Danish Spring.  


- Videre skulle vi på 10mila samling helgen etter, med IFK Göteborg.


- I påsken var planen å dra til Tsjekkia, for å sjekke ut VM terrenget for neste år. Før en ny tur til 10mila terrenget skulle gjøres unna, og deretter var det tid for WC testløpene i Østfold. (nå går ikke 10mila til oppsatt dato, i tillegg til at både WC-testløp og selve verdenscupen i Sveits er avlyst/flyttet red. anm.) 

 

- At vårens store høydepunkt - 10mila - går i grus er merkbart og veldig synd for en klubb som IFK Göteborg.

-  Vi hadde et fantastisk sterkt lag på gang i år. Og jeg kan ikke huske å ha vært med på en trening i løpet av vinteren der det ikke har blitt pratet om 10mila.

 

Hvordan trener du i denne perioden? 


- Tanken var å spisse det litt med mer konkurranser og konkurranselik trening, for å være så bra som mulig til WC-testløpene. Men nå blir det mer vinterlik trening, hvor jeg fortsetter å holde på et bra volum og jobber med å utvikle grunnferdigheter.


- Det er noen ting jeg har kjent litt på i det siste at jeg egentlig skulle ønske jeg hadde trent mer av tidligere i vinter, som jeg egentlig er glad for at jeg rekker å ta tak i nå. Det blir rett og slett å tenke at en er i desember/januar, da har en jo alltid noe man vil utvikle før sesongen braker løs.


- For meg som er fra Trondheim er ikke mars/april egentlig en del av vintertreningen, så det er ikke så stor omstilling. Freidig bruker alltid å reise på barmarkssamling i påska, og det er først da sesongen har brukt å begynne for min del.

 

Hva anbefaler du for elite, ungdom/junior og mosjonister når det gjelder trening i denne perioden?  


- Fortsett å tenke utvikling, spesielt for unge. Jeg ville se på dette bare som en mulighet til å utvikle seg enda mer.


- Finn områder der en har stort potensiale for å bli bedre.


- Trening fungerer, og ofte bedre for de som har gjort mindre av det enn de som har gjort mer.


- Nå har du sjansen til å ta innpå de som er et par hakk vassere enn en selv.


- Mange har fått en litt lettere hverdag med tanke på jobb, skole etc. en fin mulighet for å stramme inn treningen litt. I store deler av landet begynner det også å bli bart og fint for o-teknisk trening. 

 

Hvordan skal en holde på motivasjonen? (når en ikke vet hva som kan bli første konkurranse)  


- Får vei si noe klisje som at det er likt for alle, men det er vel ikke noe enkelt svar på det.


- En får prøve å finne motivasjon i det å bli bedre. Og når det første løpet blir arrangert får en virkelig vist seg fram.


- Finne løp lengre framme som skaper motivasjon. Så får en rett og slett bare tenke at det kommer til å bli arrangert. Kanskje finnes det et junior-VM eller Hovedløp neste år som kan skape motivasjon?


- Selv har jeg begynt å tenke på NM-uka som går til høsten, og prøver å bruke det som motivasjon. Det kommer til å bli fantastisk terreng og gode løyper, rett og slett noe å glede seg til.