- Det tar tid å utvikle ekstremferdigheter

31.10.2017 Ivar Haugen

Den nye landslagsstrukturen – med «Next generation» -grupper – skal tett på de unge utøverne, men samlingene er åpen for alle.  

 

Eskil Kinneberg - som her er å se i sprintløypa er tatt ut på A-gruppen i landslaget.

 

Da den nye landslagssjefen, Jørgen Rostrup, offentliggjorde landslagsgruppene for 2018-sesongen var det med endringer i landslagsstrukturen.

Et A-lag, med løpere som kan vise til topp 10 plasseringer fra internasjonale mesterskap i fjor, og to grupper med yngre utøvere – som har navnet «Next generation- skog» og «Next generation-sprint». 

- Løpere som står utenfor landslagsgruppene har like stor mulighet til å kvalifisere seg til representasjon. Uttaket til gruppene er en anerkjennelse av det potensialet vi ser hos løperne som er med. Et potensial vi tror vi kan bidra til å utvikle videre, sier Rostrup og fortsetter:

- Øktene på samlingene våre vil imidlertid være tilgjengelige for alle som vil utvikle seg i sprint, sier Rostrup og snakker da om den disiplinen hvor Norge ikke har lyktes spesielt godt internasjonalt.

- Vi ønsker å ha med flest mulig på selve øktene, da dette vil løfte kvaliteten på treningene og samtidig gi oss enda bedre datagrunnlag for analyser, fortsetter han.

Samlingene Rostrup refererer til er Bergen Sprint Camp (denne er uansett åpen som en Camp Norway-samling).

To dager i Oslo etter EM-testløpet på sprint 10. april.

En samling i Danmark 13.-16. august hvor en vil ta ut juniorløpere som trener for junior-VM 2019 (Silkeborg), parallelt med en sprintsamling rettet mot VM 2020 (Vejle/Kolding).

På tampen av året blir det en samling i Oslo 3.-6. november.

- «Next generation- sprint» skal ha sin hovedsatsing på sprint, men vi har tro på at de med god trening over tid, vil få bygget opp et så godt grunnlag med denne satsingen at de samtidig vil oppnå gode resultater i skogen - og spesielt da i kontinentalt terreng der fartsressursene er ekstremt viktige. 

For å oppnå resultater er en god treningshverdag med faste rutiner og holdepunkt en nøkkel.

- Vi skal være tett på løperne, slår Rostrup fast:

- Og et viktig moment er å finne en god balanse i belastningen til hver enkelt. Utøverne er mye mer hjemme enn på samling, og treningshverdagen er den viktigste arenaen for utvikling.

Her ligger også noe av bakgrunnen til at det er en ungdommelig profil og fremtidsrettet navn på gruppene:

- Ved å komme tett på de yngre løperne kan vi begynne tidlig med å utvikle dem til topp internasjonalt nivå. Vi arbeider i disse dager med å definere et "Prosjekt 2020" som skal arbeide mot norske medaljer på det første VM sprint i Danmark i 2020. Alle utøverne som nå er tatt ut til «Next generation-sprint» vil være en del av dette prosjektet.

- Det tar tid å utvikle egenskaper til ekstreme nivåer, og derfor ønsker vi å starte tidligere enn det som har vært tradisjon for i Norsk Orientering de siste årene. Men vi vet at det er flere som satser på sprintorientering i Norge enn de som er tatt ut på «Next generation- sprint», og vi forventer at de ser på dette som en utfordring, bretter opp ermene og løfter seg, slik at de gjør kampen om plassene på denne gruppen enda tøffere ved neste korsvei.

Allerede ved uttak til de mesterskapene som kommer i 2018 kan det bli trangt om plassen på det norske sprintlaget. Men det er resultatene i de internasjonale mesterskapene en blir målt på:

- Vi er overbevist om at det er stort potensiale på sprint i Norge. At det per i dag er bedre resultater i skogen handler om treningskulturen.

- Det er for få som legger inn like stor innsats på sprint sammenliknet med det vi ser hos våre beste skogsløpere. Vi må trene mer på det vi skal bli gode på, og på dette punktet vil vi utfordre gruppeløperne i «Next generation-  sprint».

Så blir det for utøverne å gripe utfordringen.

For å hjelpe dem på veien dit har landslagssjef Rostrup fått med seg Håvard Tveite, Jan Fjærestad, Niklas Profors og Jan Kocbach.