- Det handler om å skaffe seg erfaring i relevant terreng

14.03.2019 Ivar Haugen

Ambisiøse juniorer på samling i Danmark, med fokus på junior-VM forberedelser.

 

Eksempel på junior-VM relevant terreng.

 

 

- Om en ser på forskjellene mellom dansk og norsk terreng må en gjerne dele det opp. Først handler det om vegetasjon – og hvordan en bruker den o-teknisk. En må lære seg hvordan dette gjøres i Danmark. Så er det kurvebildet, som til dels er veldig distinkt i Danmark, med tydelige ravinedaler. Her må løperne gjøre seg sine erfaringer, om de skal «ta kneikene» eller løpe rundt, innleder Borger Melsom når han blir utfordret på det danske terrenget.

 

Og det er nettopp Danmark, dansk terreng og sommerens junior-VM som er på treningsplanen når det denne uken er samling i Silkeborg.

 

Borger Melsom har gjort seg sine erfaringer gjennom fire junior-VM på rappen fra 2011 til 2014, og skal nå bidra som en av lederne på denne samlingen:

 

- I forkant av junior-VM handler det om å skaffe seg erfaring i relevant terreng, slik at en kan starte prosessene så tidlig som mulig. Noen av de mest ambisiøse løperne har allerede vært og trent i junior-VM relevant terreng, mens for andre blir denne samlingen den første.

 

- På de første samlingene i mesterskapsrelevant terreng, kan en gjerne finne moment en ønsker å jobbe med utover våren, frem mot mesterskapet.

 

Selv fikk Borger – som nevnt - 4 junior-VM muligheter:

 

- Da jeg var 17 år, ble jeg på en måte litt «kastet ut i det». Jeg hadde noen klubbsamlinger bak meg i kontinentalt terreng, men det var langt i fra de samme forberedelsene som jeg la ned de neste årene jeg løp junior-VM, sier Fossum-løperen når han ser tilbake på sine egne opplevelser i Polen, Slovakia, Tsjekkia og Bulgaria.

 

Alle de nevnte er land med terreng som har mye til felles med det som venter i Danmark.

 

- Jeg håper å kunne bidra, slik at løperne får satt i gang noen tankeprosesser rundt det som venter dem, sier Borger om sitt eget «oppdrag» i Danmark på denne samlingen.

 

- Utfordre og sparre med dem. Men til syvende og sist er opp til hver enkelt hva de sitter igjen med.

 

Det er i hvert fall hevet over tvil at det skal være alle muligheter til å «hente med seg» noen erfaringer da det i tillegg til treningsøkter i junior-VM relevant terreng også blir gjennomgang av øktene og foredrag – signert Borger.

 

Samlingsforberedelsen er det Eskil Gullord som har gjort – i dialog med Borger, og sistnevnte er ikke i tvil om at det som venter – både på denne ukes samling og under sommerens mesterskap kan gi grunn til å smile for de norske fargene:

 

- Jeg tror et junior-VM i Danmark passer bra for de norske løperne, sier han og fortsetter:

 

- Det er mange norske juniorer som er sterk fysisk. I tillegg er det flere av dem som er aktuell for årets junior-VM som allerede har vist – under tidligere junior-VM – at de holder et høyt nivå.

 

- Så jeg er sikker på at det blir et spennende junior-VM for norsk del.

 

- Men i bunn og grunn handler egentlig juniortiden om å utvikle løpere, slik at de skal være i stand til å prestere når de kommer opp i senioralder.

 

Nye steg på veien mot – først junior-VM i Danmark – og deretter senioralder går de nærmeste dagene via relevante økter med fokus på kompass og veivalgsorientering, med mål om suksess når vi kommer til junior-VM i juli.