- Det blir spennende

11.09.2019 Ivar Haugen

Langdistansekongen, Olav Lundanes, blir utfordret av Kasper Fosser i kampen om Kongepokalen under NM-langdistanse i morgen.  

 

 

Olav Lundanes løper for sitt 5. NM-gull på rad på langdistanse på Skrim i morgen. Foto: Emil Wingstedt
 

- Det føles bra. Jeg har trent greit, og er i hvert fall ikke overtrent. Mentalt er jeg også klar. Men det har kanskje vært litt mye dessert etter VM, sier Olav Lundanes med et smil.

 

Med to VM-gull fra mesterskapet for en snau måned tilbake, var det grunn til å unne seg noe feiring.


Men på torsdag venter drøye 15 kilometer med hardt arbeid – under NM-langdistanse på Skrim.

 

- Det blir tøft. Men i Norge er det høydepunktet, og når det også er satt opp Kongepokal på denne distansen i år – blir det ekstra viktig.

 

- Jeg gleder meg veldig til å løpe i fint terreng.

 

Med god grunn, for Olav Lundanes – som står med 4 VM-gull på rad på langdistanse – kan vise til samme seiersrekke på NM-langdistanse, før morgendagen.


Men karen som – med rette – har betegnelsen langdistansekongen i orienteringsporten, blir i morgen utfordret av junior og VM-sølvvinner i seniorklassen på distansen, Kasper Fosser:

 

- Det blir spennende. Han viste under NM-ultralang at han løper bra i den type terreng. Men det er også andre løpere - som for eksempel Magne (Dæhli) – som kan løpe bra.

 

Må du vinne for å være fornøyd?

- Jeg blir skuffet om jeg ikke vinner når det er NM, sier en ærlig Lundanes og legger til:

 

- Men om jeg ikke er god nok den dagen, evner jeg også å akseptere det.

 

Under VM var det den offensive junioren Kasper Fosser som måtte akseptere at Lundanes var best.

 

Torsdag kan Fosser få «revansje»:


- Vi får se hvem som har berget formen best etter VM, sier Kasper Fosser med et smil.


Og legger til at også han har fått føle litt på etterdønningene av VM i form av litt manglende motivasjon og ditto mangel på klare målsetninger i treningsarbeidet.

 

Men da junioren fikk klarsignal til å starte i seniorklassen under torsdagens NM-langdistanse, var det ikke vanskelig å begi seg ut på en siste test under stafett-DM i Göteborg på søndag:

 

- Jeg har ikke løpt så mye i skogen etter VM, og synes det var greit å få en gjennomkjøring før torsdag.

 

- Det fungerte greit, selv om det var litt «rustent» teknisk.

 

Hva er målet på torsdag?
 

- Jeg løper alltid med mål om å vinne, samtidig er jeg klar over at det er mange som er bedre forberedt enn meg til torsdagens løp, sier en offensiv unggutt og legger til:

 

- Men når det handler om et NM, hvor det også står om Kongepokalen – og Olav Lundanes starter på startnummeret foran meg, håper jeg at jeg skal kunne hente frem litt ekstra.

 

Så vil tiden vise om noe ekstra fra junioren er godt nok til å hamle opp med Olav Lundanes, Magne Dæhli og de andre seniorene på torsdagens langdistanse.

 

Hos damene er det bare to av de norske VM-løperne, Andrine Benjaminsen og Anne Margrethe Hausken Nordberg, som stiller til start på torsdag.

 

De utfordres av NM-vinner på sprint og ultralangdistanse fra i vår, Ingeborg Eide, samt landslagsløperne Sigrid Alexandersen og Silje Ekroll Jahren.

 

Sistnevnte vant Kongepokalen i dameklassen forrige gang den var satt opp i orientering, under NM-sprint på Hamar i 2018.

 

I fjor gikk Kongepokalene til vinnerne av ski-o NM-langdistanse, Barbro Kvåle og Lars Moholdt.

 

Du kan følge hele NM-uken - fra torsdag til søndag - live via linkene nedenfor, med både live-resultater, speakerlyd og GPS-tracking:

 

Liveresultater

 

Hjemmesiden til arrangementet