Debatt om damestafetten på 10mila: «Jeg synes nattetapper burde inkluderes i damestafetten!»

18.02.2021 Ivar Haugen

Se hva norske dameløpere mener om likestilling i o-idretten.


Over: Natt-o stemning. Foto: Snorre Veggan

 

 


 

 

I svensk orientering er det stor debatt om likeverdige konkurransevilkår for herrer og damer, og under forbundsmøtet i svensk orientering -det som tilsvarer forbundstinget i Norge – 20. mars skal delegatene ta stilling til en rekke forslag som går på likestilling i o-idretten.


Debatten som går i forkant av det nevnte forbundsmøtet inneholder også sterke røster fra de aktive – blant annet på endringer av damestafetten under 10mila.

Noen av dem – blant annet en rekke toppløpere - har forfattet et innlegg som du kan lese: her


Se også på Twitter:

https://twitter.com/NydalensSK/status/1361602624844398597?s=20

 

https://twitter.com/anordber/status/1361593717312872448?s=20

 

Vi har luftet den samme debatten hos en del dameløpere på vår side av grensen.

Silje Ekroll Jahren sine tanker og meninger ser du: her

Victoria Hæstad Bjørnstad har kommet til orde: her

 

Løperne er utfordret med noen spørsmål

Hva er din mening/holdning til initiativet som er linket ovenfor?


Rett og slett; hva tenker du?

Hva er - etter din mening - den beste løsningen for damer i henholdsvis 10mila og Jukola (antall etapper, lengde og konkurransetidspunkt (natt eller dag)?

 

Hvordan synes du en langdistanse for damer bør være (lengde/konkurransetid)?


Marte Hoff Hagen – som løper for NTNUI og var leder i o-gruppa til studentidrettslaget i Trondheim i fjor – svarer nedenfor.

(fortsetter under bildet)

2020_Marte_Hoff_Hagen.JPG

Marte Hoff Hagen i farta. Foto: Per Ivar Skinderhaug

 

- Jeg støtter dette innlegget fra Sverige.
 

- Antall etapper på internasjonale stafetter har stor betydning for rekruttering av kvinnelige orienteringsløpere, da det definerer hvor mange det er plass til. Ved å øke dette antallet vil det bli større fokus på rekruttering av kvinner til disse stafettene.

- Det er mye morsommere å løpe på et førstelag enn et andrelag. Dette er derfor også noe som kan øke andelen satsende kvinnelige o-løpere i Norge da flere vil satse mot stafettene, og dermed muligens bidra til større kvinnelig NM-deltakelse.

 

- I NTNUI har Tiomila tradisjonelt hatt mye mindre betydning blant kvinnene enn herrene. Vi har prøvd å endre dette de siste årene ved å åpne «precampen» på Tiomila for alle som ønsker å delta, samt støtte like mange damer og herrer økonomisk i Tiomila og Jukola.

- På Tiomila støtter vi 12 løpere av hvert kjønn (1. laget + 1. og 2. reserve herrer og 1. + 2. laget, samt 1. og 2. reserve 2. laget damer) og 8 løpere av hvert kjønn på Jukola (1. laget + 1. reserve herrer og 1. + 2.laget damer). Dermed likestiller MTMUI den økonomiske støtten, selv om ikke stafettene er likestilt i forhold til antall etapper.


- Jeg synes også nattetapper burde inkluderes i damestafetten. NTNUI har damelag i herrestafetten på både Tiomila og Jukola, og jeg synes selv det er mye gøyere å løpe herrestafetten enn damestafetten.

- Det er mye mer spesielt å løpe om natta ettersom de aller fleste løp går om dagen. Mange sier at færre kvinner vil løpe natt, men om det inkluderes nattetapper på internasjonale stafetter blir kvinner også nødt til å trene mer natt.

- Da vil kanskje flere finne ut at det ikke er så skummelt likevel? Jeg synes derfor Night Hawk er et veldig bra initiativ som har nattetapper også for kvinnestafetten.