- Dagens løpere trener betydelig mer o-teknikk

21.03.2017 Ivar Haugen

Balchen med foredrag om interessante funn i sin studie av treningen til 9 norske verdensmestre.

 

 

 

 

Er det reelt at de beste trener mer o-teknikk nå enn tidligere, er spørsmålet Frode Balchen har forsøkt å få svar på med sin oppgave under Topptrener II utdanningen.

- Jeg savnet kunnskap om hvordan de norske verdensmestrene trente teknikk. Derfor var jeg veldig glad da jeg fikk muligheten til å fordype meg i temaet, utdyper sørlendingen. 

Oppgaven - med tittelen «Utviklingen av orienteringsteknisk trening - en studie av treningen til norske verdensmestere i orientering» - behandler 9 norske verdensmestere i skogsidretten, og 1. april kan du få høre Balchen forelese om sine funn.

Dette er i forbindelse med NM-natt helgen i Kristiansand.

- Jeg har gått gjennom treningsdagbøkene til 9 verdensmestere i orientering fra det året de vant VM-gull. Med utgangspunkt i dette har jeg gjort en kvantitativ studie av hvor mye o-teknikk de trente, fordeling av intensitet på treningen og periodisering, sier Balchen.

Karen som var landslagstrener frem til VM i Sveits i 2012 og nå er personlig trener for Olav Lundanes og Anne Margrethe Hausken Nordberg fikk da «gleden» av å bla i treningsnotatene til Egil Johansen fra året han van VM på hjemmebane i 1978 og frem til Olav Lundanes og Carl Waaler Kaas også vant VM på hjemmebane i 2010.

- Det trenes betydelig mer o-teknikk nå en tidligere, slår Balchen fast, men legger kjapt til:

- Når det gjelder den fysiske treningen, kan en ikke se samme klare tendens. Men de «moderne» verdensmesterne har ved  en betydelig økning av o-teknisk trening i grunntreningsperioden, fått mer o-teknisk trening totalt gjennom hele året. 

I løpet av de drøye 30-årene fra 1978 til 2010 har «den norske verdensmesteren i orientering» altså gått fra å ha en grunntreningsperiode med hovedfokus på fysisk trening til en treningshverdag hvor en kombinerer fysisk og o-teknisk trening gjennom hele treningsåret.

- Om dagens løpere er bedre enn dem som ble verdensmestre for over 30 år tilbake er vanskelig å svare på, men kravene for å bli verdensmester har endret seg, sier Balchen på utfordringen å sette nåtid opp mot fordums storheter. 

- Kondisjon - målt i maksimalt oksygenopptak - er på omtrent samme nivå for de beste i dag, som på slutten av 1970-tallet.

- Det som er spennende, er at alle de verdensmestrene jeg har intervjuet i etterkant mener at den treningen de la ned var tilstrekkelig, og resultatene viser jo at de har rett. Dagens løpere møter andre forutsetninger og krav enn det løperne på 70- tallet opplevde. 

- Det er vanskelig å hevde at Egil Johansen burde trent 200 timer mer o-teknikk, sier Balchen og kvantifiserer da samtidig forskjellen i timetall med kart i hånden på den gamle mester og Lundanes.

Felles for dem begge er at de har vært best i verden, og da går en gjerne foran og brøyter vei. 

De beste utøverne driver utviklingen i idretten
- Etter denne studien er jeg enda mer sikker enn før på at det er de beste utøverne som driver utviklingen i idretten, sier Balchen.

- Det er naivt å tro at det som gjøres i dag er godt nok i morgen, og det er der de spennende mulighetene - som o-trener og utøver - ligger. 

- Hvordan tar vi utøverne våre videre til et enda høyere nivå enn det vi ser på de beste i dag?

Balchen stiller spørsmålet med et smil, og har gjort seg opp en del tanker om nettopp dette.

De tankene kan du få ta del i ved å melde deg på foredraget i Kristiansand 1. april.

Fristen for påmelding er fredag 24. mars.

Du fikser påmelding: her

 

veivalg-3 (2)-600.jpg

Kart med veivalg fra helgens Camp Norway.