Bernt O i våre hjerter!

02.12.2021 Norges Orienteringsforbund

Ubegripelig trist - men så skjørt er livet.

 

Over og under: Bildene er fra et løp i Egypt (nordre Sinai) i 2010 i forbindelse med en PWT-tur (Israel-Palestina-Jordan-Egypt). Bernt fikk da sitt 100 O-land (som kanskje den første). Han hadde da på forhånd (hjemmefra) laget ferdig flagg fra alle landene på tannpirkere. Hadde kjøpt ei kake som var delt opp i 100 biter – så fikk alle medreisende hver vår kakebit etter målgang. (andre forteller at det var 100 småkaker). Karen i bakgrunnen er Lars Lundström.

Under: Mannen i rød trøye er Leijon Pedersen (83) fra Alta. Karen med grønn-oransje er Jorma Ryynänen. Resten av gutta er finske o-løpere. Foto over og under Kjell Einar Andersen Samtlige andre foto:: Trond Rønneberg

IMG_1798-600.jpg


Bernt Olaf Myrvold (65) fra Myrvoll, har stemplet ut for siste gang.
 

Bernt O. Myrvold forlot vår verden torsdag 25. november 2021, ved 16.30-tiden. Hans hjertestans i turløypa i hjembyen Sarpsborg kom som lyn fra blå himmel, som et sjokk på alle!

Bernt kom rett fra jobben på hjørnestensbedriften Borregaard, hoppet i treningsklærne og jogget i vei. Det eneste han hadde med seg i skumringen var husnøklene, til leiligheten helt nord i Sarpsborg. Få timer tidligere samme ettermiddag, var han som vanlig munter, lett og lystig i tonen på telefonen - med en av hans tusenvis av venner.

Bernts bo lå på tøffelavstand - et par hundre dobbelt-skritt fra SOL-hytta. Sarpsborg O-lags kontor, turisthytte og samlingssted. Selve navet i orienteringen og halve friluftslivet i Sarpsborg. Eller bare 'Særp' som ekte østfoldinger sier.

På onsdagskvelden mindre enn et døgn før Bernts hjertestans, var "BOM" på klubbtreff, nettopp på SOL-hytta. Gliste, smilte, sprudlet - deltok i samtalene med sin genuine humor og uoverskuelige, uovertrufne kunnskap. Som med årene ble til vidd, vyer og klokskap, nesten uten sidestykke.  

(fortsetter under bildet)

bernt swasiland 1998-600.jpg

Bernt ved poolen i Swaziland - som nå heter Eswati.

Utallige talenter
Bernts talenter var utallige. Hans energi endeløs. Hans 'instant' humor poppet opp der vi minst ventet det. Bernt så satiren i det meste. Derfor falt hans øyne i meget unge år på satirebladet MAD - der galskap og karikaturer ble servert på løpende bånd. Tegneseriene i MAD - det korteste engelske ordet vi kjenner for en "splitter, spenna gæærn verden" - er og var crazy, helt skrudd. 

Bernt falt for dette - og begynte selv å kopiere streken i MAD. Med bravur. Som de færreste vet, var Bernt også en kunstnerisk begavet tegner. Samtidig var han fra barnsben av fascinert av kunsten å tegne kart.

Bernts O. står for Olaf på dåpsattesten - men i praksis sto den selvfølgelig for Orientering. Kjelenavnet BOM laget han selv - den logiske forkortelsen for Bernt Olaf Myrvold. Men tankerekken er kort over til bom og bomming på postene.

Bernt var god på det også. Han hadde noen skikkelige gigant-bommer og mye herlig bommeli-bom på sin o-løper CV. Det var kjent langt utover Follo's grenser. Men etter bom-på-bom kom han nesten alltid tuslende til mål med selvironisk smil i munnevikene. Landskapet Follo rett syd for Oslo, har pussig nok fostret tre unike o-løpere med lett litterære o-navn: Bernt BOM og brødrene Post.     

Og Bernt falt bokstavelig talt med skoene på - på siste post!

(fortsetter under bildet)

bernt wenche eystein foran iguassu-600.jpg

Bernt, Wenche Hultgren og Eystein Weltzien ved Iguazu-fallene. På grensen mellom Argentina og Brazil.

Kake med 100 flagg
Bernts liv er mye mer enn en roman - der må det en tri-O-logi til. Bernt var selvfølgelig også orienteringsapostelen, som har satt sine fotefar og knottesko på alle kontinenter utenom Antarktis. Fra Grønland til Nord-Korea til Afrikas jungel, Stillehavsøyer og fjerne steder og kolonier du ikke har hørt om. 

Over alt hvor skogsapostelen Peo Bengtsson eller PWT-gutta, Jørgen Mårtensson eller Jens Kopland har vært - der har også BOM stemplet inn. Statistikken kan sikkert diskuteres, men Bernt O-løper Myrvold var først til 150 ulike land i løp med skikkelig tidtaking. Da han passerte 100 land i Egypt i 2010, ordnet han selv O-original vri. Alle fikk kake med flagg på. Et nasjons-flagg for hver av de 100 nasjoner han hadde besøkt og sprunget orientering i. 

Bernts kreativitet var også unik og endeløs. Som guttunge eller tenåring startet han "Foreningen O-BOM" på Myrvold. Som hadde mer enn fantasifulle festligheter og originale o-løp for seg. Som Henrik Wergeland-sprinten på selveste 17. Mai. Fra grusbanen på Myrvoll, fotball-løkka med egen hoppbakke noen kjevlekast unna. Brattlikollen het den selvfølgelig.

(forsetter under bildet)

bernt deler ut kake-600.jpg

Sigurd Dæhli og Bernt i Egypt 2010 - da Bernt nådde 100 land på CV'n.

'Verdens mest besøkte husmannsplass'
Bernts farfar kom fra Kongsvinger-traktene. Han het også Bernt og var som sin sønnesønn en ukuelig optimist med grenseløst pågangsmot. Men ikke fornøyd med sitt efternavn. Så vel ankommet Myrvoll tok han som en selvfølgelighet navnet Myrvold. Og startet Myrvold Landhandel. Den gang - for Oslofolk sett - langt ute på bondelandet. Der husmannsplassen Myrvoll en gang lå, på vollen ved myra.

På den annen side - få om noen husmannsplasser eller grender - har gjennom 142 år (minst) hatt så mange millioner 'besøkende' som Myrvoll. Jernbanestrekningen Oslo-Ski ble nemlig åpnet allerede i 1879. Der Myrvold Stasjon oppsto ett par år tidligere. Ørten millioner nordmenn, alle vi som har tatt toget til Moss, Fredrikstad, Göteborg, København, Hamburg eller det meste av Europa, vi har alle passert Bernts barndomshjem. Få meter fra jernbanesporet. 

Per Myrvold - sønn av Bernt, far til Bernt - var et ekte friluftsmenneske, sommer som vinter. Så da Per og hans kamerater fra nettopp Myrvoll, i oktober 1946 startet idrettslag var navnet gitt: Myrvold IL. Og det kreves lite fantasi for å gjette første post på klubbens program: Start av orienterings-gruppen!

(forsetter under bildet)

bernt løper nordkorea-600.jpg

Bernt i aksjon i Nord Korea!

Hybel 'på perrongen'
Etter gymnaset studerte Bernt kjemi på Universitetet i Oslo. Togturen til Oslo S tok bare rundt 20 minutter - og så bodde han jo på stasjonen; Myrvold stasjon. Studenthybelen var gutterommet, noen meter fra perrongen. Ikke rart han forble en lidenskapelig jernbaneentusiast livet ut. 

Av alle norske, intellektuelle super-glupinger vi har hørt om - er det to som stikker seg spesielt ut: Biskop og Stortingsmann Per Lønning - og naturligvis: Bernt O. Myrvold. Få feiet så fort gjennom doktorgradsarbeidet som dem. Det sies om Lønning at han tok doktorgraden i filosofi på to år. Som en bi-syssel mens han satt på Stortinget og kjedet seg.

Jeg har aldri hørt at Bernt kjedet seg, det hadde han ikke tid til - men Dr. Scient ble han også på rekordtid. En doktorgrad i kjemi tok han fjærlett ved siden av mange andre sysler. Fordøyet og klar på et par år, dobbelt så raskt som de fleste skarpe hjerner klarer.

(forsetter under bildet)

bernt stempler antigua-600.jpg

Bernt stempler under et løp i Antigua.

Kolle kreert og konstruert
I unge år var Bernt og en kamerat i Drøbak/Frogn løypeleggere sammen. Terrenget inn mot målet var nærmest paddeflatt, tett og fritt for høvelige postdetaljer. De gikk omkring i bush og kratt sammen og fant intet sted for siste og nest siste post.

Brått stopper Bernt og sier til kompisen:

   - Syns du ikke det er antydning til en grop her?

   - Jo, med veldig god vilje kan jeg ane en grop, gliser han.

   To spader, en trillebår og et par timer senere er gropen dyp og fin. Noen meter unna ligger plutselig et fint lite høydepunkt, en mikroskopisk kolle kreert og konstruert. For ett sted må jo også jorden og sanden fra gropegravingen legges. Slik forbedres både terrenget, kartet og løpet! Etter Bernt-metoden.  

Bernt O. Myrvolds gigant-arbeide som løypeleggerkoordinator på VM i 2019 i Spydeberg-Svindal var enormt. Han satte sin ære i å sjekke hver minste detalj. Resultatet var bare ett i en uendelig rekke tillitsverv og oppdrag idealisten Bernt tok på seg - nesten alltid vederlagsfritt. I Norges Orienteringsforbund, i kretser og flere klubber. Men fremst Myrvold IL og SOL, Sarpsborg O-lag. 

 

Fra Grønland til Paven
Vi er mange som de siste dagene med tårer i øyne, har mimret med vemod. Latt tankene vandre rundt Bernts stillfarne fremferd - og hans fotefar Kloden rundt - i 50 år. Bernt Orientering Myrvold var ikke bare samfunnsmessig velorientert - men hadde også orientert seg frem til over 150 land. Løp fantasifulle o-løp på Stillehavsøyer, på Grønland, i Nepal, i Vatikanet, Andorra, Belize, Jamaica, Palestina, Eswati, Egypt, Israel, Myanmar - ja, til og med uredd i skogen hos den lille "rocket man" i Nord-Korea!

   - Alltid uten unntak festlig med Bernt på tur - og i enhver samtale hadde han noen lune gullkorn på lur! sier Sigurd Dæhli med litterær finesse.

På forretningsreise til Japan i 1986 - nesten 20 år før googling var oppfunnet - hadde Bernt på forhånd snust opp et orienteringsløp i soloppgangens land. Det var "bare" å ta toget ut til løpet, fra sentralstasjonen i Tokyo. Problemet var at stasjonen hadde fire millioner passasjerer daglig og spor i fire plan. 

  - Det var søndag, nesten ingen å se - og ingen snakket engelsk! Jeg virret rundt i to timer, men så brått en mann med ryggsekk og et slags o-flagg på sekken. Jeg kastet meg på samme tog som ham, beretter Bernt. Han skjønte ikke ett ord engelsk. Alt fra finsk til tysk var fånyttes. Til slutt dro jeg opp o-skoene fra ryggsekken min. Da smilte han og dro opp løpsprogrammet fra sin sekk, beretter Bernt.

 

Vidunderkur ut på tur
For et par år siden var Bernts knær utslitte; smertene knapt til å bære. Slik kunne det ikke være - på vei mot 200 land. Modige Myrvold opererte inn - ikke bare ett, men to nye. Et hjerte av gull, en tale av sølv og nerver av stål, hadde han fra før - nå ble det knær av titan. Opptreningen gikk over all forventning. Bernt var bedre trent enn på årevis, da han lett på foten, brått løp inn i Evigheten. Vi kjente ingen yngre 65-åring.

 

Da mor Myrvold fylte 80 år, var bursdagpresangen fra Bernt guiding på Grønland. I Leiv Erikssons fotefar - vikingen som fant både Grønland og Amerika, fem hundre år før Columbus. To søsken Myrvold feiret sin mors 80-års dag med o-løp på Grønland.

Bernts vidunderkur, var uredd ut på tur og aldri sur - med humor og vidd, fra land til land - men så bodde han også på Kurland. Som en orienteringsidrettens veltalende Per Gynt og en Askeladd som fant og fant. Bernt Myrvolds eventyrlige liv endte så altfor tidlig, med så mye ugjort - men symboltungt med postadresse på post i Per Gynts vei.

 

Stormesterne stempler ut
Dr. Myrvold kunne mer enn kjemi og flytende krystaller i LCD-skjermer. Han var også autodidakt historiker. Hans siste, litterære avhandling om orienteringsidretten under 2.Verdenskrig er mer enn lesverdig. Som jurist var han også selvlært. Alle som søkte en idrettens regel - fikk sporenstreks en klokkeren paragraf-fortolkning i retur på e-post. 

Tre av Skogens Stormestere har stemplet ut på kort tid: Harald Thon, Håvard Tveite og Bernt O. Myrvold.

Den lille mannen - med det STOORE hjertet - og den brilliante hjerne - ville så gjerne. Ergo tro han til, mer enn gjerne, viselig på idealistisk vis, med stil. 

Bernts gode ofte geniale gjerninger hadde ingen ende. De strakte seg, utfoldet seg bokstavelig talt fra farfar Bernts landhandel på Myrvold stasjon 

- og ut til verdens ende.

 

Fred over Bernts minne - som vil sitte som limt i sinnet, i all uoverskuelig tid!

 

Bisettelse blir livsynsnøytral fra Kolbotn kapell torsdag 9. desember kl 13:00.

 

 

Helge Bovim